égetéssel sok káros anyagot juttatunk a levegőbe

2018.04.18. 09:00

Inkább komposztáljunk az égetés helyett!

Naponta átlagosan egy kilo­gramm szemetet termelünk, ennek a szemétnek a harminc-negyven százaléka szerves eredetű, azaz komposztálható.

Majer Tamás

A komposztálás révén termékenyebb lehet a talaj, egészségesebb növény teremhet

Forrás: shutterstock

Nagy Bencét, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2017-es energiakövetét, leendő biológia-földrajz szakos tanárt ezúttal, visszatérő Ökotipp rovatunkban a komposztálás jelentőségéről faggattuk.

– Tavasszal a kertekben összegyűlt szerves hulladékot az égetés helyett érdemesebb komposztálni. Ha égetjük, akkor rengeteg káros anyagot juttatunk a levegőbe, a legproblémásabbak a permetezett ágak, levelek és vesszők, mivel a kémiai anyagokból égetés során egészségre káros anyagok keletkezhetnek – mondta Bence. S hogy miért is érdemes komposztálni?

– Egyfelől, ha környezettudatosak vagyunk, akkor így csökkenteni tudjuk a lerakókba és égetőkbe kerülő hulladék mennyiségét, másfelől így a kerti és konyhai hulladékokat vissza tudjuk juttatni a természetbe, melynek hatására termékenyebb lehet a talaj, több és egészségesebb növény teremhet – emelte ki. Konyhai hulladékok, gyümölcs, zöldség, tojáshéj, kávézacc, a teafilter tartalma, elhervadt vágott virág, elszáradt cserepes növények, de akár kerti lehullott gyümölcs és zöldség, ágak, gallyak, lombok, fűnyesedék, kerti gaz, kezeletlen fa használati tárgyak is komposztálhatók.

A komposztálás révén termékenyebb lehet a talaj, egészségesebb növény teremhet
Forrás: shutterstock

– Nem érdemes komposztba dobni főtt ételmaradékokat, főként húsokat, mivel ezeknek a bomlási folyamata jelentős szaghatással jár. Olajokat, festékeket és veszélyes hulladékokat sem szabad a komposztba helyezni – figyelmeztetett az energiakövet.

– Ha az alapokat átnéztük, akkor már csak egy alkalmas helyet kell kijelölni, ahol a komposztálás folyamata végbemehet. Készíthetünk, illetve vásárolhatunk is komposztkereteket, egy dologra azonban fontos ügyelni, hogy a levegő jól át tudja járni a komposztot. Érdemes időnként átkeverni is, ezzel segítve a bomlási folyamatokat – tanácsolta Nagy Bence.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában