A mozgás hasznos

2018.03.14. 09:00

Várandósan is aktívan, de túlzásokba nem szabad esni

A mozgás általában véve mindenkinek jót tesz. De vajon mi a helyzet a várandós kismamák esetében az edzéssel?

Borsányi Bea

Ma már számtalan, kismamáknak szóló foglalkozás létezik

Forrás: shutterstock

– Elég vegyes a kép az ajánlások tekintetében mind a szülészorvosok, mind a védőnők között. Nagy általánosságban azonban elmondható, hogy azok a hölgyek, akik korábban sem éltek aktív, sportos életet, ne kezdjenek komoly mozgásba csak azért, mert félnek a várandósság idején felszedhető súlytól. Többet árthat, mint használ, főleg az első trimeszterben – javasolta Varga Balázs személyi edző. Akik korábban aktívan sportoltak, azok számára is javasolt elhagyni a préselő gyakorlatokat, illetve azokat a mozgásformákat, amelyek magas pulzusszámmal és vérnyomás-ingadozással járnak. Főleg az utóbbi kettő nem tesz jót a magzatnak.

Az első, talán legrizikósabb három hónapot követően kifejezetten ajánlott viszont mozogni, kivéve akkor, ha az orvos valamilyen oknál fogva ezt megtiltja a várandós kismama számára. Nincsen kifejezetten ajánlott mozgásforma, mindenki olyat válasszon, amiben jól érzi magát, hiszen az általános nézet szerint, ha a mama jól van, a baba is jól érzi magát!

Ma már számtalan, kismamáknak szóló foglalkozás létezik
Forrás: shutterstock

– Ma már számos helyen elérhetők olyan mozgási lehetőségek, amelyek várandós anyukáknak szólnak. Ilyen a várandós torna, a kismamajóga vagy a mélyizomzatot, illetve törzs­izomzatot erősítő, edző szülésfelkészítő torna is. Ezek hasznosak lehetnek a szülés folyamatában a test számára. De nagyon jók a meditatív jellegű gyakorlatok is. – mondta a személyi edző.

Sokszor felvetődik a kérdés: mi a helyzet az úszással vagy a kerékpározással? Nos, mivel mind a kettő aerob jellegű mozgás, amely során hosszú távon fenntartható ciklikus mozgást végzünk, ezért a pulzusszámot könnyen magasra lehet vinni általuk. Ám ha ezt kontrolláljuk, az úszás mindenképpen jó szívvel ajánlható, hiszen a vizes közeg mentesíti az ízületeket és a gerincet. A kerékpározással nyilván jóval óvatosabbnak kell lenni, mert a nyereg – a várandósság szempontjából – nem jó helyen terheli a medencét. Összességében: a várandós kismama nyugodtan folytassa azt a mozgásformát, amihez addig is hozzászokott, ameddig az jólesik neki és nem érzi megterhelőnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában