A legjobb orvos az idő – és a sport!

2018.03.25. 11:30

Megmozdul Fejér megye: irány ki a szabadba!

A sportnak számos jótékony hatása van, ezt már több szakértő is bizonyította. A megfelelő mozgás például csökkenti az ízületi fájdalmakat és növeli a tüdőkapacitást, így javítja a légzést. De az idő mellett is jó orvos: oldja a szorongást, a stresszt, hatásos a depresszió ellen. Nem késő elkezdeni a szabadtéri sportokat a megyében sem!

Szanyi-Nagy Judit

Az enyingi Rügypattintó Futást idén április 7-én 10.30 órai kezdettel rendezik meg. Az esemény látványos is egyben: gyermekek, felnőttek, babakocsisok és kutyások mind egy helyről indulnak. Fotók: Házi Péter, Szanyi-Nagy Judit

A tavasz megjelenésével párhuzamosan egyre többen szabadulnak ki a négy fal közül, jó esetben azért, hogy megmozgassák a téli álmot „alvó” testüket. Fejér megyében is megkezdődött a szezon: Lajoskomáromban már lezajlott az első Nordic Walking- és Smovey-élménytúra, míg áprilisban sorra folytatódnak a túrával és kezdődnek a futással kapcsolatos rendezvények. Ingyenes közösségi esemény lesz a III. Öreghegyi Rügypattintó Futás is Enyingen.

– Azért kezdtem el futni, hogy megszabaduljak a súlyfeleslegemtől. Az elhatározást nagyban segítette az is, hogy pár éve egy igazán jó futóközösség alakult ki Enyingen – mondja Dely Zsolt, aki idén harmadjára szervezi meg a nevezési díj nélküli, úgynevezett közösségi sporteseményt, a Rügypattintó Futást.

Aki a „lassabb” sportok híve, Lajoskomárom után legközelebb Dégen próbálhatja ki a Nordic Walkingot és a Smoveyt – talán a közösségépítő szivárványernyő is jelen lesz. Fotók: Házi Péter, Szanyi-Nagy Judit

Mint mondja: itt nincsenek helyezettek, nem mérnek időt. A rendezvény inkább arról szól, hogy aki kedvet érez a futáshoz, az a környéken is találjon magának egy jó közösségi eseményt.

A saját erőből és az önkormányzat támogatásával finanszírozott futóversenyen a résztvevőknek startszámot, a befutóknak pedig érmet is adnak. A frissítés batyus jellegű, azt kérik, mindenki hozza magával az evéshez-iváshoz szükséges muníciót.

Hogy valóban közösségi futásról van szó, s hogy mindenkire gondolnak, mutatja az is, hogy négyféle távot kínálnak a Marosi utcai úsztató, horgásztó környékén. Az 1200 méteres az úgynevezett „gyermektáv”, amely a kicsik mellett azoknak ajánlott, akik még nem mernek elindulni a következő, 5 kilométeres hosszon. Ezeket egy 10 kilométeres, illetve egy félmaraton hosszúságú, 21 kilométeres táv követi.

Talán a közösségépítő szivárványernyő is jelen lesz. Fotók: Házi Péter, Szanyi-Nagy Judit

Tavasszal azonban nemcsak a futóknak, de a Nordic Walking szerelmeseinek is kedvez a terep. Lajoskomáromban már megnyitották a szezont: a Galambos házaspár még esős időben is megtartotta a túrát, természetesen az elengedhetetlen bemelegítést követően.

– A lajoskomáromi Béka-tónál kialakított terep tökéletes helyszín a Nordic Walkinghoz, a dimbes-dombos szakaszok és a pálya alapja miatt – értékelte a helyszínt Galambos László túravezető, sport coach. A szakember egyben egy új mozgásformát, egy Alzheimer-kóros osztrák férfi által kitalált, a hazánkban még csak mostanában megjelenő Smoveyt is bemutatta a jelenlévőknek.

– A gyűrű fitnesz és terápiás eszköz is egyben. Sétálás közben kell egy kis erőt kifejtve mozgatni, így a benne található acélgolyók a súlyuk többszörösét veszik fel, úgy, hogy ezt alapvetően a sportoló nem érzi – részletezi az eszköz működési módját László, akitől azt is megtudjuk: a gyűrű elsősorban a test felső részének megmozgatásában segít, de a teljes testre képes hatást kifejteni.

Aztán előkerül egy hatalmas szivárványernyő. Ennek funkciója, hogy segítse a nyújtást, bemelegítést, valamint, hogy összetartsa a közösséget, hiszen az edzés egy pontján egyszerre kell azt elengedni – derül ki Galambosné Kovács Beáta gyógytestnevelő beszámolójából.

Az enyingi Rügypattintó Futást idén április 7-én 10.30 órai kezdettel rendezik meg. Az esemény látványos is egyben: gyermekek, felnőttek, babakocsisok és kutyások mind egy helyről indulnak. Fotók: Házi Péter, Szanyi-Nagy Judit

A Nordic Walking Lajoskomáromon kívül Székesfehérváron, a Velencei-tó mentén és Dunaújvárosban is jól űzhető, a Smovey pedig szintén illik az itteni terepekhez. A két mozgásformát legközelebb Dégen, az április 15-ei I. Tavaszi Fesztiválon lehet kipróbálni a megyében.

Jól látszik: Fejérben számos lehetőség adott a most kezdődő tavaszi testmozgatáshoz. Csatlakozzanak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában