palotavárosi lakóközösség

2018.03.13. 14:00

Egy virágültetéssel terjeszkedő társasház igaz története

Fűnyíróikkal jöttek a Városgondnokság emberei. A Kelemen Béla utca 2-4-6. szám alatti tömbház előtti parkrésznél óhajtottak volna, ahogy azt kell, lenyírni a füvet. Stop! Állt ellen a ház kertész kollektívája.

Majer Tamás

Április 13-ig adhatják be támogatási kérelmeiket a Virágosabb, zöldebb Székesfehérvárért pályázatra

Fotó: Archív

Álljunk meg mi is! A fenti virágos-bokros helyszínen tartotta a Városgondnokság és az önkormányzat az idei év Virágosabb, zöldebb Székesfehérvárért pályázat felhívó sajtótájékoztatóját.

Nyolcadik éve tart a lakosság parkosítási törekvéseit támogató növénytelepítési projekt. A pályázat céljai közé tartozik a kulturált, vonzóbb városkép kialakítása, a zöldfelületek nagyságának növelése és a meglévő minőségének jobbítása. A rendelkezésre álló forrás tízmillió forint, de mint Cser-Palkovics András polgármester kihangsúlyozta, a keret felülről nyitott. További részletek a lenti, keretes írásunkban.

Fröschl Ádámnak hobbija a kertészkedés
Fotó: Koppán Viktor

Miért is kiemelt helyszíne a városszépítő projektnek e Kelemen Béla utcai terület? Arról van itt szó, hogy a fél tucat természetbarát évek óta nemcsak a házuk egyméteres körzetében látja el minden jóval az anyaföldet – teremjen virágot, százat, ezeret! – hanem kijjebb merészkedtek, a közpark „rovására”. A csapat szószólója az egy híján húsz esztendős Fröschl Ádám, a Jáky József Szakgimnázium diákja. Öt és féléves kora óta él a házban. Tőle tudjuk, hogy 2016. áprilisában szemlére hívták magukhoz a lakók Spanyárné Halász Szilviát, Székesfehérvár főkertészét, aki csakhamar belátta, bizony-bizony, a legjobb kezekben akkor van a ház előtti parkrész, ha Ádámék gondos egylete formálja, igazítja. Azóta már nem jár oda a hatalmas, városgondnok fűnyíró. Bozai István a Városgondnokság vezetője is megerősítette, jó döntés volt átengedni a lakóközösségnek a terület gondozását.

Spanyárné Halász Szilvia
Fotó: FMH-archív

– A mi gépeink nagyüzemi fenntartásra valók. A nagy teljesítményű fűnyírók az itt látható cserjéket azonnal kivágnák. Ilyen szintű kerteket nem tudunk lakótelepi környezetben fenntartani – mondta a városgondnok. Önmagában ezért is kiváló, hogy lakók végzik itt a munkát.

– A ház körül kisebb-nagyobb ágyásaink vannak, amelyek igazán picik, azokat általában virágokkal díszítjük – egynyáriakkal, évelőkkel –, amelyik már egy kicsit nagyobb, ott megpróbálunk bokrokat, sövénysorokat kialakítani – mondta lapunknak Fröschl Ádám.

Madárbirset, fagyalt, aranyvesszőt, tűztövis- és rózsabokrok is telepítettek.

– Van néhány gyümölcsfánk is: dió, cseresznye, füge – tette hozzá a fiatalember.

A társaság nagyobb része nyugdíjas, Ádám és jákys iskolatársa, Kohut Dávid képviseli a fiatalságot. Ádám nagyszüleinél szerette meg a kerti munkát, kicsi gyerekként is imádott náluk borsót duggatni, hagymát ültetni.

A Vasvári Pál Általános Iskola alsós tanulói között rajzversenyt hirdettek Fröschl Ádámék. Császár Magdolna képe nyert!
Fotó: Koppán Viktor

– Az elmúlt években is indultunk a Virágosabb, zöldebb Székesfehérvárért pályázaton, fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok is szívesen töltsék idejüket a szabadban, ezért tavaly, a pályázaton nyert növényeket a Bory Jenő Általános Iskola diákjai segítségével ültettük el – mondta a fiú.

Vállalt feladataik közé tartozik a fák, a cserjék és a virágágyak kitányérozása, a bokrok metszése is.

Április 13-ig adhatják be támogatási kérelmeiket a Virágosabb, zöldebb Székesfehérvárért pályázatra
Fotó: FMH-archív

– A bokrokat mind mulccsal szeretnék teríteni azért, hogy ne gazosodjanak, s hogy kevesebbet kelljen locsolni a nyáron, ezzel csökkentve a vízköltségeket – beszélt az idei terveikről Ádám.

– Fehérváron nagyon sokan szeretnek a házuk előtt lévő kiskertben tevékenykedni – mondta lapunknak Spanyárné Halász Szilvia. Főszabály szerint a társasházak egyméteres körzetének rendbetétele amúgy is a lakók dolga. Ám, mutatott rá a szakember, akik szeretnének nagyobb területről gondoskodni, „elkérhetik” az üzemeltetési feladatot a Városgondnokságtól.

Fontos lejegyezni, a feladata átadása, átvétele oda-vissza működik: az is kérhető, amennyiben a lakók nem boldogulnak vele, hogy a házukhoz tartozó, közterületen lévő kiskerteket a városi szerv ápolja.

Akár erkélyekre is

A pályázatokat folyamatosan fogadja a Városgondnokság, a végső dátum április 13. Székesfehérvári lakótelepi társasházak körüli kiskertek zöldfelületeit, társasházak ablakait és erkélyeit, családi házas ingatlanok előtti közterületeket, valamint azok ablakait és erkélyeit célzó virágbeszerzéseket, -ültetéseket célzó pályázati anyagok adhatóak be. Városi intézmények is pályázhatnak. A támogatási kérelmek személyesen, illetve postán is beadhatók a Berényi út 15. alatt. E-mailben a [email protected] címre küldhetik.

Társasházak legfeljebb 50 ezer forint összegben kaphatnak növényt, virágföldet, fűmagot. A családi házak 20 ezerig tervezhetnek, az erkélyekre, ablakba 5 ezer forintnyi érték juthat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában