hurka, kolbász, szalonna

2018.03.25. 16:07

Disznósirató az úrhidai tájháznál

A csomagtartóból egy hátsó sonkát varázsoltak elő a jenőiek, ajándékba hozták, rigmusokba szedve arról regélve, nehogy húsvétra finom falatok nélkül maradjanak vendéglátóik.

V. Varga József

A Sárrét kistáj települései közül négyből a polgármesterek vezették a küldöttséget: Jenőből Kerekes Ildikó, Sárkesziből Farkas Gyuláné Marika, Szabadbattyánból Polyák István és Úrhidáról Bognár József hamar egy elöljáró-találkozót is tető alá hozott az úrhidai tájház udvarán, beljebb lépve fél métert az árkádok alá. Két klubelnök is csatlakozott hozzájuk: Füléről Csapóné Máthé Zsuzsanna és Kőszárhegyről Takács István. Egyetlenegy napirendi pontot vitattak meg kellő alapossággal: nevezetesen, hogy a pálinka vagy a forralt bor mellett tegyék-e le voksukat.

A jenőiek ajándékba hozott húsvéti sonkáját Szabó Zoltán klubelnök (b) vette át Fotó: V. Varga József/Fejér Megyei Hírlap

Kellően őrzik, ápolják a néphagyományt a faluban: a barátság klubosok hagyományőrző disznótorost tartottak szombaton a tájháznál. A sokaságot, a sokadik alkalommal megrendezett disznósirató napon, Szabó Zoltán, az Úrhidai Barátság Klub elnöke régi jó barátként üdvözölte. Örökös böllér uramat, Bakos Jóskát hiába is kerestem a forgatagban (unokanézőbe mentek), de helyette a tettek mezejére lépett Szőke Gábor, Pallag József és Csontos Gábor. Így nem maradt egyben most sem a derék jószág.

Az egyik üstben, Jánosi Kati felügyelete alatt, töltött káposzta rotyogott – az asszonyok vagy 150 (!) gombócot gyúrtak Fotó: V. Varga József/Fejér Megyei Hírlap

Sürgölődött mindenki: reggel Rózsika az elmaradhatatlan lángossal fogadta az érkezőket, de hamar tálalásra készen állt a hagymás vér és a finom pecsenye. Az egyik üstben éppen az orjalevest zöldségezték be az asszonyok, a másikban Kati a töltött káposztát felügyelte. Sült a kolbász, a kétféle hurka, a sörpadokra teríték került. A hölgyek házi savanyúságot szortíroztak, de oldalt már a sütemények is tányérokra kerültek. A népek a szorgos napot megkoronázó hét nyelven beszélő toros ebédre készülődtek. Végszóra a zenekar is megérkezett: az egyik atyafi beüzemelte a „magnót”...

Kati a konyhai sparheltnél sütötte a jóféle pecsenyét Fotó: V. Varga József/Fejér megyei Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában