a legkisebbeket érinti

2018.02.24. 09:00

Rotavírus: létezik oltás, de nehéz hozzájutni

Az influenza mellett a rotavírus szezonja is most van. Ez a kellemetlen kór gyakran a legkisebbeket betegíti meg, noha van védőoltás ellene. Bár most éppen hiánycikk.

S. Töttő Rita

A javasolt védőoltásokat nem mindenki adatja be, mondja Gruiz Andrea fehérvári gyermekorvos

Fotó: FMH Archív

A vírus nagyon ellenálló a különböző környezeti tényezőkkel szemben. Kézbőrön órákig, fertőzött játékokon, háztartási eszközökön, egyéb tárgyakon napokig képes túlélni. A vírus megbetegítő képessége nagy, már kevés vírus is elegendő a betegség kialakulásához. Leggyakrabban a szennyezett kezek által terjed emberről emberre. A vírus a székletben, akár a tünetek közvetlen megjelenése előtt ürül, amely eltarthat akár egy hétig is. A terjedést elősegítik a zsúfolt körülmények, valamint a szellőztetés hiánya.

Láz, rossz közérzet, hányinger, hányás, hasmenés – ezekkel a kellemetlen tünetekkel érkezik a rotavírus és megy át a betegeken, akár az úthenger. Éppen ilyen érzést is hagy maga után. Jobb esetben pár nap alatt elmúlik, rosszabb esetben viszont nagyon súlyos, kórházi kezelést igénylő tüneteket produkál. És sajnos gyakran a legkisebbeket érinti. Az őszi-téli idő különösen kedvez a hasonló vírusok elszaporodásának, kiemelten a rotavírus okozta fertőzéseknek. S noha létezik ellene védőoltás, nem tudni, milyen szinten használják ki ezt a lehetőséget a szülők. A nem kötelező, csak ajánlott oltások beadását ugyanis nem kell lejelenteniük az orvosoknak a népegészségügyi osztályokon.

A Fejér Megyei Hírlap kérésére Gruiz Andrea fehérvári gyermekorvos a saját praxisát alapul véve tudott statisztikát mondani: nála fél év alatt az érintett – 20 hetes kor alatti – korosztály 37 százaléka kapta meg a vakcinát. A gyermekorvos a héten is adott be oltóanyagot babának, tudtuk meg, noha jelenleg nehezen beszerezhető vakcináról van szó. Hazánkban kétféle rotavírus elleni védőoltás kapható, amelyekkel kapcsolatosan nemrég adott ki nyilatkozatot az Országos Gyógyszerészeti- és Élelmezés-egészségügyi Intézet. Lényege, hogy míg az egyik beszerezhető, a másik hiánycikk, viszont február végén érkezik egy jelentősebb adag, több hétre elegendő vakcina.

A javasolt védőoltásokat nem mindenki adatja be, mondja Gruiz Andrea fehérvári gyermekorvos
Fotós: FMH Archív

Ám a hasonló helyzetekben, amikor két oltóanyag van forgalomban és az egyik hiánycikk, akkor átterelődik az igény a másikra – és az is elfogy. Valószínűleg most is ez a helyzet állhatott elő – mondta Schneider Attila, a gyógyszerészeti kamara megyei elnöke, aki kérésünkre leellenőrizte a jelenlegi állapotot. Ebben a pillanatban egyik sincs, jelentette ki. A két részletben beadandó vakcina tartósan hiánycikk, a három oltást igénylő változatot pedig március végére ígéri a nagykereskedés.

Noha a rotavírus elleni oltás beadását nem vezetik központilag, maga a megbetegedés 2012 óta a bejelentésre kötelezett fertőző betegségek közé tartozik. Fejér megyében az utóbbi 5 évben 207 és 448 között volt az évente bejelentett esetek száma. A Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Osztályának adatai szerint a legalacsonyabb 207-es esetszámot 2013-ban regisztrálták Fejér megyében, míg a legtöbbet 2014-ben (448 eset). Tavaly 295 esetet jelentettek megyénkben. Ezek az esetszámok azonban lényegesen magasabbak lehetnek a valóságban, főleg enyhébb lefolyás esetén, hiszen nem minden esetben kerülnek szakemberhez a betegek.

Kiket érint?

A gyermekek 6 éves korukig csaknem 100 százalékban átesnek a fertőzésen. Felnőttek között elenyésző esetben találkozunk a kórokozó által okozott megbetegedéssel. Kivételt képeznek az idősek, az ápolási otthonok lakói, a fejlődő országokba utazók és a rotavírus-fertőzésben megbetegedettet ápoló szülők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában