Mire figyeljünk oda

2018.02.05. 13:00

Hogyan érdemes étkezni? Megoldások laktózérzékenyeknek

Puffadás, hasfájás, hasmenés – néhány tünet, ami laktózérzékenységre utalhat. Mire érdemes odafigyelni és hogyan érdemes étkezni?

Bokros Judit

tejvásárlás

Forrás: shutterstock

Laktózérzékenységről, más néven laktózintoleranciáról akkor beszélünk, amikor a szervezetből hiányzik a laktáz nevű enzim, vagy alacsony annak szintje, így nem tudja lebontani a tejben és a tejtermékekben található cukrot.

Oczella László gasztroenterológus-belgyógyász főorvos a legjellemzőbb tüneteket sorolta lapunknak. Ezek: tejtermék fogyasztását követően hasi puffadás, fájdalom, hasmenés, hányinger, bűzösebb szelesség, bőrtünetek, illetve ritkábban szédülés, izzadékonyság, fejfájás, ingerlékenység, alvászavar is jelentkezhet. A laktózérzékenység lehet elsődleges, amikor a tejcukrot bontó bélhámsejtek laktáz enzim aktivitása csökken. S lehet szerzett, valamilyen gyulladásos folyamat által okozott bélhámsejt károsodás miatt. Ez utóbbi állapot gyakran csak átmeneti.

Abban az esetben, ha a laktáz enzim hiánya vagy csökkent működése áll fenn, a tejcukor bontatlanul halad tovább a bélrendszerben, és a vastagbélben lévő normál bélflórát alkotó bélbaktériumok bontják le végül rövid szénláncú zsírsavakká és gázokká. Ezek vezetnek a fenti fő tünetekhez.

Napjainkban hazánkban a felnőtt lakosság körülbelül 20-30 százaléka érintett. Az enzim alapvetően a születést követő szoptatásnál, a hasznos anyatej emésztésénél játszik döntő szerepet. Az enzim aktivitása később csökkenhet – folytatta a doktor, aki nem betegségnek, inkább állapotnak nevezte a laktózintoleranciát. A tünetek mellett egészségkárosító hatást nem okoz. Aki érintett, annak nem kell feltétlenül leszoknia a tejtermékekről, ám oda kell figyelni az étkezésre. Jellemzően laktózmentes termékek fogyasztását javasolják, illetve laktáz enzimet tartalmazó tabletta bevétele segítheti az emésztést. Ha esetleg a laktózmentes tej is panaszt okozna, akkor más érzékenységről is szó lehet – tette hozzá Oczella László.

De mitől lesznek laktózmentesek a tejtermékek? A „mentes” kifejezés miatt azt gondolnánk, kivonják belőlük a tejcukrot. Ezzel szemben azonban laktáz enzimet adnak hozzájuk, így a tejben lévő tejcukor lebontása már a termékben megtörténik. Ezután a laktózérzékenyek számára is biztonsággal fogyasztható az élelmiszer. Bizonyos (kemény, félkemény) sajtok azonban az érlelés során válnak laktózmentessé.

Mészárosné Jaskó Enikő dietetikus elmondta: a tejcukor-érzékenység diétájának időtartama és szigorúsága a bélben termelődő laktáz enzim mennyiségétől függ. A szervezet által tolerált mennyiség tesztelését a tejcukor kiiktatásával kezdik, két hetes időszakra. Ezután fokozatosan terhelhető a szervezet, az alacsonyabb laktóztartalmú savanyított tejtermékekkel. Aki kevésbé érzékeny, az akár napi egy élőflórás normál joghurtot, kefírt is ehet. Az élőflórás joghurt azért is jó, mert a benne lévő baktériumok enzimet termelnek, amelyek segítenek a tejcukor lebontásában.

A mentes termékek mellett laktáz tartalmú tablettával vagy cseppel tartható a diéta. Ezek segítségével már a saját szervezetünkön belül történik meg a tejcukor lebontása.

Azoknak, akik extra érzékenyek a laktózra, sokkal jobban kell figyelniük a diétára. Az élelmiszer sem laktózt, sem tejport, sem tejsavót nem tartalmazhat. A tejtermékeken kívül ügyelni kell például a húsokra is, hiszen azok is készülhetnek tejszármazék hozzáadásával. Ma már szerencsére igen sok élelmiszeren feltüntetik az allergének mellet a laktóztartalmat is.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában