Komolyabb veszélyt jelezhet

2018.02.27. 09:00

Könnyes problémák, ijesztő gondolatok

A barnás, pirosas foltok, amelyek elcsúfítják a világos szőrű kutya szeme alatti részt, ijesztő gondolatokat ébreszthetnek a gazdiban. Mit tehetünk, ha betegségre gyanakszunk?

S. Töttő Rita

A fehér szőrű kutyáknál könnyebb észrevenni, ha baj van a könnytermeléssel

Forrás: shutterstock

A többi háziállathoz hasonlóan a kutyák szaruhártyáját borító könnyréteg termelése és elvezetése is folyamatos, amely a könnycsatornákon keresztül zajlik az orrjáratokba. A tartósan fennálló könnycsorgás hátterében több tényező állhat: előfordulhat „entrópium”, amikor az alsó szemhéj széle a szemzugban befelé fordul, és a pillaszőrök irritálják a kötőhártyát. Bakteriális kötőhártyagyulladás is lehet az ok – sorolja Tilly Péter állatorvos. Majd folytatja: másik lehetőség, hogy a könnycsatornák elzáródnak. A könny mennyisége megfelelő, de csak a szemzugon keresztül tud elszivárogni a könny.

A fehér szőrű kutyáknál könnyebb észrevenni, ha baj van a könnytermeléssel
Forrás: shutterstock

A tartós könnyfolyás fehér szőrű kutyáknál a szemzug környékének barnás elszíneződését okozhatja a könnyben lévő laktoferrin és a nedves területen elszaporodó baktériumok miatt. A szakember hangsúlyozza: ilyen esetekben feltétlenül állatorvosi vizsgálat szükséges: az elzáródott könny­csatorna átmosását vagy az entrópium korrekcióját csak rendelői körülmények között lehet elvégezni. A fertőzést okozó baktérium antibiotikum-érzékenységét is meg kell határozni, ennek alapján választja ki a kezelő állatorvos azt a készítményt, amelyik szükséges. Egyetlen olyan szemcsepp sincsen, amely valamennyi szóba jöhető kórokozóval szemben hatékony, és helytelen kezelés a látás vagy a szemgolyó elvesztéséhez is vezethet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában