Hagyományos edzés vagy gépek?

2018.02.13. 10:00

Mi a hatékony edzés titka, hogyan lehetünk igazán eredményesek?

A mai világban egyre kevesebb az időnk. Pontosan erre építenek azok a gépek, amelyek viszonylag kevés időráfordítás fejében látható eredményekkel kecsegtetnek. Mennyire hatékonyak ezek igazából?

Borsányi Bea

A hagyományos módszerek a leghatékonyabbak

Fotó: Shutterstock

A technológiának köszönhetően ma már nagyon sokfajta edzésmódszer elérhető ezeknek a gépeknek a használatával, már nem csak az élsportolók kiváltsága ilyesmiket használni. Ugyanakkor sok a hiányos vagy a félrevezető információ a használatukkal kapcsolatban. Erre hívta fel figyelmünket Varga Balázs fitneszmenedzser, személyi edző.

- Az egy-két segédeszköz használatával kiegészített hagyományos edzésnél aligha akad hatékonyabb. A gépek többségét – és itt nem az edzőtermi gépekre gondolok, hanem a ma divatos egyéb gépekre – eredetileg edzéskiegészítő eljárásként fejlesztették ki.

Hangsúlyozom még egyszer: kiegészítésre. Vagyis nem helyettesíthető velük egy komplett edzés – magyarázta a személyi edző. Amikor az élsportolók gépeket használnak, az nem azt jelenti, hogy kevesebbet edzenek, a regeneráció gyorsítására vetik be ezeket az eszközöket.

A piacon ma már nagyon sokfajta gép elérhető, amelyeket otthon, szakember felügyelete nélkül lehet használni. Nyilván nem lehet az összesnek megkérdőjelezni a hatékonyságát, ám azt biztosan nem szabad elhinnünk, hogy napi 10-15 perc mozgással komoly eredményt érhetünk el általuk.

- Az edzés ideje már csak azért sem lehet negyedóra, mert egy jól felépített egyszerű edzés is bemelegítésből, főblokkból és nyújtásból áll, ami nem fér bele ennyi időbe. Az otthoni eszközök használatakor az ember elhagyja a bemelegítést és a végén a nyújtást is. Ezzel ugyan valóban időt lehet megspórolni, de a bemelegítés hiányában nem készítjük fel a szív- és az érrendszert a munkavégzésre, nem érjük el a megfelelő testhőmérsékletet, amely támogatja az izmok munkavégzését. Ez akár sérüléssel is járhat. Az edzés végén elhagyott nyújtás pedig csökkenti az edzés eredményességét – mondta a szakember.

A hagyományos módszerek a leghatékonyabbak
Fotós: Shutterstock

A mozgás eredményességének másik feltétele a rendszeresség. Ennél fogva ide tartozik a motiváció kérdése. Egyre többen vásárolnak különféle szerkezeteket, hogy lapos hasuk vagy erős lábaik legyenek. Ám a hirtelen lelkesedés gyorsan alábbhagy, és néhány hét után a sufniban végzi a drága masina. Egy sportra alkalmas környezetben – legyen az focipálya, edzőterem vagy uszoda – és társaságban az ember könnyebben motiválható, és kitartóbb lehet a munka terén, így hosszabb távon képes dolgozni a vágyott alak és egészségi állapot eléréséért.

- A napi tíz perc is persze több a semminél, de ha ezt a tíz percet a szabadban futással töltjük, többet használunk az egészségünknek, mint például egy infrakerékpár tekerésével. Ez utóbbi hatásmechanizmusa olyan, mintha egy szaunában edzenénk. Vagyis csak annyit értünk el vele, hogy többet izzadunk, és ezzel felborítjuk a folyadék-háztartásunkat. Ha az edzés végén ráállunk a mérlegre, valóban lehet, hogy 1-2 kilogrammal kevesebbet mutat majd, de ez csak a folyadékveszteség miatt van, és ha iszunk egy jót, máris visszaszedjük a leadott súlyt. Sokszor felvetődik a kérdés: kérjük-e szakember segítségét az edzésprogram összeállításában, vagy menjünk a saját fejünk után az edzőteremben, esetleg másoljunk másokat?

- Mindenképpen érdemes személyi edző segítségét kérni a kívánt eredmény eléréséhez, hiszen az ember nem áll neki otthon autót sem szerelni magától. Attól, hogy tudja, hol vannak a kerekei, vagy bele tudja tölteni az ablakmosó folyadékot, még nem ért az autókhoz. Kevesen gondolják, hogy nemcsak használni, de ártani is tudnak maguknak, ha rosszul választják meg az edzés formáját, gyakoriságát, a terhelést, netán rossz pulzustartományban végzik a munkát. A személyi edző felméri a mozogni vágyó egészségi állapotát, és ezt összhangba hozza a vágyott cél eléréséhez szükséges edzési gyakorlatokkal és azok intenzitásával.

És hogy reggel vagy délután érdemes inkább mozogni? Ez már egyénfüggő. Végezzük akkor az edzéseket, amikor teljesítőképességünk csúcsán érezzük magunkat a nap folyamán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában