Márton nap

2017.11.24. 12:00

Őszinte és megható programok Móron

A móri gimnáziumban már évtizedes hagyomány, hogy Márton hetében valamilyen különleges, „németes” programot tartunk. Idén a november 10-i pénteket zártuk ezzel.

FMH

Kiss József és felesége, Furtenbacher Terézia már 55 éve házasok

Fotó: Birkás Krisztina

Minden osztálynak egy sváb hagyományt kellett felelevenítenie: szőlőművelés, népviselet, étkezés, disznóvágás, udvarlás, eljegyzés, lakodalom. Ez utóbbit iskolában forgatott videón mutatta be a 11.AB, így lett a hátsó lépcső templomi tér, s tányértörés helye a zsibongó. Valódi népviseletbe öltözött szereplőkkel!

A legszórakoztatóbb sokak szerint a rózsaszín, műanyag disznó feldolgozása volt a végzősök előadásában. (Ők nyerték a kiállítással, totóval egybekötött versenyt.) Igazi élményt azonban nem a játék, hanem a valóság adott. Osztálytársunk, Bihari Gergő nagyszülei tiszteltek meg minket azzal, hogy Márton-napi meghívásunkat elfogadták. Kiss József és felesége, Furtenbacher Terézia már 55 éve házasok, jól ismerik a hagyományokat. Előadásuk alatt az egész iskola elcsendesedett, mindenki az idős házaspárra figyelt. Szegény mamája nagyon izgult, mert még soha nem beszélt ennyi ember előtt, ezért az osztályunk mögéjük állt, így biztatta őket. S nem is akármiről meséltek! Ismerkedés, udvarlás, eljegyzés – a saját életük volt a téma. Egy alföldi parasztlegény és egy móri sváb leány kapcsolata. Ha ezt mi mondtuk volna el helyettük, kevesek számára lett volna érdekes. De így megható, őszinte elbeszéléssé kerekedett.

Kiss József és felesége, Furtenbacher Terézia már 55 éve házasok
Fotós: Birkás Krisztina

Felejthetetlen élmény részesei lehettünk.

Kertai Réka 10.D Táncsics gimnázium, Mór

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában