Konferencia

2017.10.05. 09:00

Nagyobb lehet a szülésznők szerepe a szülőszobán

A szülés, a születés érzékeny és fontos pillanat egy anya, egy család életében.

Bokros Judit

A társaság célja a szülés körülményeinek jobbá tétele

Fotó: Shutterstock

Nem mindegy, milyen körülmények között zajlik. A jó gyakorlat elterjesztése érdekében jött létre 25 éve a Magyar Pszichoszomatikus Szülészeti és Nőgyógyászati Társaság. A jubileumi konferencián több újdonság hangzott el.

A társaság nemrég a Hotel Magyar Királyban tartott konferenciát. Itt volt az elnök, Szeverényi Péter is, aki 2009 óta tölti be posztját. Megalakulásokról elmondta: a családközpontú szülészeti gyakorlat bevezetése, meghonosítása, bővítése volt a céljuk. Ennek része a szülésfelkészítők szervezése, a hozzátartozók – elsősorban az apa – bevonása a szülés folyamatába, vagy például a szülőszobán, vajúdás során az egyéni igények figyelembe vétele. Ugyanígy fontos, hogy a szülés után mielőbb biztosított legyen a baba és a mama közötti bőrkontaktus, s ha lehetséges, a gyermekágyas részlegen maradjon együtt az édesanya és az újszülött.

A társaság célja a szülés körülményeinek jobbá tétele
Fotós: Shutterstock

A doktor szerint az elmúlt 25 évben, működésüknek köszönhetően sok pozitív változás történt. Vannak persze olyanok, amelyek megvalósítása függ a körülményektől, a rendelkezésre álló anyagi lehetőségektől. ám a lényeg a személetmódon van – fogalmazott Szeverényi Péter, aki szerint a folyamat nem visszafordítható. A családközpontúságnak, az anyák, nők igényeit jobban figyelembe vevő ellátásnak ugyanis bebizonyosodott a pozitív hatása. Arról ő is hallott, hogy e vívmányok azért nem mindenhol és nem minden esetben egyértelműek. Ezért is gondolja úgy, hogy a munka nem állhat meg, tovább kell képviselni, erősíteni a családbarát, együttműködő gyakorlatot.

Szeverényi Péter
Fotós: Pesti Tamás

A konferencia egyik témája volt a szülésznők feladata a várandósgondozásban, illetve a szülés folyamatában. A doktor elmondta: van terv arra, hogy egészséges, szövődménymentes terhességnél a jól képzett szülésznők lehetőséget kaphatnak arra, hogy levezessék a vajúdás, a szülés folyamatát. Ilyenkor a doktor a háttérben marad, és csak akkor avatkozik be, ha komplikáció adódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában