Helyi életstílus

2017.09.27. 11:00

Ha ősz, akkor szőrápolás és ivarzás – íme az állatorvos tanácsai

Ha ősz, akkor szőrápolás és ivarzás – az állatorvos fontos feladatokra hívta fel a gazdák figyelmét.

S. Töttő Rita

Fotó: S. Töttő Rita

A hosszú nyári meleg után végre újra jól esik a séta, kirándulás kedvenceinkkel a hűvösebb őszi időben.

– Ne feledjük azonban, hogy a kullancsok is ilyenkor készülnek a télre, ami számukra vérszívást és szaporodást, majd elhullást, a kutyák számára fertőződési lehetőséget jelent. Külső élősködők elleni tabletta, jó cseppentős gyógyszer és drága nyakörv a védekezés eszköze, ebben a sorrendben csökkenő hatékonysággal – hangsúlyozza Lorászkó Gábor fehérvári állatorvos, aki szerint, amennyiben a kutya hónapokon át sokkal kevesebbet mozgott – mint például ezen a nyáron –, nem csak a rajta lévő zsírréteg, de a karma is valószínűleg megnőtt, és egy kis kozmetikai rendbetétel sem árthat. A nyári szőrzet levedlése főleg a fémből készült, szinte vágó éles kefével történő alapos átfésüléssel segíthető, és vödörnyi szőrtől is megszabadíthatunk így egy nagyobb testű kutyát.

Fotós: S. Töttő Rita

– Nem csak esztétikai beavatkozás ez, hiszen a szőrzet minőségének javításával a kutya kabátja is alkalmasabbá válik a csapadék és a szél elviselésére. Jobban tartja a hőt, könnyebben kirázza belőle a vizet és nem marad nedves ruhában eső után egész nap – teszi hozzá a szakember.

A kutya és a macska számára az ősz jellemzően a nemi ciklus aktivitásával is jár, vagyis a szukák évente kétszeri ivarzásának ismét eljön az ideje. A macskák akár három almot is kihordhatnak egy évben, így emberi gondatlanságból szaporítva a szomorú sorsú, kilátástalan helyzetű kismacskák számát, emeli ki keserűen az állatorvos, felhívva a gazdák figyelmét arra, hogy a nőstények ivartalanítása mindkét fajban szolgálná az állat és az ember érdekét, azon kivételes esetet leszámítva, amikor attól az egy bizonyos egyedtől valaki kifejezetten akar utódot, ami elsősorban a tenyésztőket jelenti. Ősszel ezt a kérdést a kutya és a macska esetében is érdemes feltenni, és amennyiben nem cél a kiskutya vagy kismacska, akkor az ivartalanítást elvégeztetni.

– A kandúrok ivartalanítása egyszerűen mindenki érdeke volna, mert a nemi érdeklődéstől hajtva az életük kifejezetten veszélyes és ebből eredően jellemzően igen rövid: a nagy területigényük állandóan konfliktus forrása, és a csavargás miatt az autók, kutyák, mérgek és emberek egyaránt kockázatot jelentenek. A kan kutya is csavargásra hajlamos, és amelyik rászokott, annak a kerítések közül is csak a durvábbak jelentenek akadályt – hívja fel a figyelmet Lorászkó Gábor az ősz nem éppen kellemes elemeire is, amelyet minden állattartónak meg kellene fogadnia...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában