falhoz szorította áldozatát

2017.10.24. 13:24

Eddig 8 nő vádolja Martont – a premierjét is elkaszálták

Egyre többen állítják, hogy Marton László főrendező zaklatta őket. Eddig nyolc áldozat jelentkezett, a Vígszínház újabb közleményben, most már hosszan reagált a vádakra, és leveszik Marton rendezését a műsorról.

Mint arról már többször is írtunk: Marton Lászlót, a 74 éves főrendezőt, egyetemi tanárt egyre többen vádolják molesztálással. Az első Sárosdi Lilla volt, aki részletesen beszámolt a Facebookon a 20 évvel ezelőtt elszenvedett sérelmekről, majd egyre többen hozták nyilvánosságra, hogy milyen borzalmakat és megaláztatásokat kellett átélniük.

Természetesen nem mindenki Marton László áldozata volt, de a közösségi oldalakon az egyre több és több #metoo hashtaget azok rakják ki, akik ugyan nem számolnak be a múltról, de ezzel jelzik, hogy ők is átéltek hasonló szörnyűséget.

Visszatérve Martonhoz, ami még inkább borzolja a kedélyeket, hogy sajtóértesülések szerint már nyolc nő számolt be arról: ők is a főrendező áldozatai voltak egykor. A nyolcadik áldozat elmondása alapján, Marton a kilencvenes években támadta le, fagyizni hívta, majd az ártatlannak (tűnő) találkozóból erőszakos közeledés lett. A nő, aki egyébként az eset után dolgozott is a rendezővel a Vígszínházban, azt állította egyebek között, hogy Marton a falhoz lökte, és úgy próbálta szexre kényszeríteni.

Amikor kirobbant a botrány, a diákok néhány óra alatt több száz aláírást szereztek petíciójukhoz, hogy Martont függesszék fel, végül a rendező saját maga juttatott el nyílt levelet a Színház és Filmművészeti Egyetem rektorának, amelyben egyebek között azt írta: minden vád alaptalan, ugyanakkor az ügy kivizsgálásáig felfüggesztését kéri. A rektor elfogadta a kérelmet, a SZFE pedig nyilvánosságra hozta a levelet.

Marton László legutóbbi bemutatója A Pál utcai fiúk című musical volt a Vígszínházban. Az eredeti művet jegyző Molnár Ferenc leszármazottai most elhatárolódtak Martontól, miután több nő is azzal vádolta meg, hogy szexuálisan zaklatta őket.

Ám ahogy szaporodnak az áldozatok, úgy reagál az intézmény is, most, hogy már nyolcan számoltak be arról, hogy állításuk szerint Marton zaklatta őket, az SZFE újabb közleményt adott ki.

Íme, a teátrum közleménye:

A Vígszínház társulatát mélységesen megdöbbentették a Marton Lászlóval, a színház egykori igazgatójával kapcsolatos vádak. Szeretnénk kifejezni együttérzésünket és támogatásunkat mindazok felé, akik akaratuk ellenére megalázó, emberi méltóságukat, vagy személyi szabadságukat sértő, érzelmi törést okozó helyzetbe kerültek. A Vígszínház elítél minden ilyen jellegű cselekményt. Eddig is eltökéltek voltunk, de most még nagyobb hangsúlyt fektetünk arra, hogy minden hasonló esetnek elejét vegyük, hogy ezeket idejében felismerjük, és az ügyben eljárjunk.

A Vígszínház első lépésként csatlakozik a Független Előadó-Művészeti Szövetség kezdeményezéséhez és aktívan részt vállal a hatalommal való visszaélések és a szexuális zaklatások megelőzését célzó közös munkában. Továbbá kezdeményezi egy színházi szektor szintű anonim bejelentő vonal, vagy online-felület létrehozását, amelyen minden magát érintettnek érző színházi dolgozó, vagy akár színházba járó név nélkül jelentheti be a hasonló eseteket, amelyeket minden esetben kivizsgálunk.

2017. október 20-án Marton László a személyét érintő ügy tisztázásáig lemondott a Vígszínház főrendezői pozíciójáról, a Vígszínház a lemondást elfogadta. A december 15-re tervezett Ibsen A vadkacsa című darabjának bemutatója elmarad a Pesti Színházban. A bérletes nézőinket hamarosan tájékoztatjuk a megváltozott műsortervről.

A Vígszínház társulata ebben a különösen feszült érzelmekkel teli helyzetben is mindent megtesz azért, hogy magas művészi színvonalú előadásokat tarthasson mindhárom játszóhelyén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában