Női vízilabda Eb

2024.01.07. 21:06

Papírformának megfelelően sima győzelemmel zárta a csoportkört a magyar csapat

A magyar női vízilabda-válogatott a papírformának megfelelően simán, 17–2-re nyert a horvát csapat ellen az Eindhovenben zajló Európa-bajnokságon, és első győzelmével az A csoport harmadik helyén zárt.

MW

Rybanska Natasa (j) és a horvát Jelena Butic a női vízilabda Európa-bajnokság A csoportjának harmadik fordulójában játszott Magyarország - Horvátország mérkőzésen az eindhoveni Pieter van den Hoogenband uszodában 2024. január 7-én

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A magyarok utolsó csoportmérkőzésén Parkes Rebecca és Faragó Kamilla maradt ki a 15 fős keretből.

Azt már előzetesen tudni lehetett, hogy a két csapat nincs azonos szinten, a magyarok nagy fölényben vízilabdáztak, a horvátoknak azonos létszámban nem volt esélyük veszélyes akciót kialakítani. Az első negyedet 5-1-re nyerték a magyarok, akiknek a kapuját a negyed közepétől - először a tornán - Neszmély Boglárka védte, miután Magyari Aldát le kellett cserélni. Ráadásul Gurisatti Gréta szemsérülés miatt harcképtelenné vált.

RYBANSKA Natasa; NESZMÉLY Boglárka
Rybanska Natasa (b) és Neszmély Boglárka kapus (k) a női vízilabda Európa-bajnokság A csoportjának harmadik fordulójában játszott Magyarország - Horvátország mérkőzésen az eindhoveni Pieter van den Hoogenband uszodában 2024. január 7-én
Fotó: Szigetváry Zsolt / Forrás: MTI

A második negyedben már féltucat magyar gól született, miközben a horvátok nem tudtak túljárni a fiatal magyar hálóőr eszén.

A fordulást követően az adriaiak megtörték több mint másfél negyeden át tartó gólcsendjüket, ráadásul hátul többször is jól blokkoltak. A magyarok öt és fél perc után Tiba révén találtak be először ebben a játékrészben, amelyet Garda duplájával azért újra megnyertek.

A záró nyolc percre újra gól nélkül maradtak a horvátok, a vége 17-2 lett.

SZABÓ Nikolett
Kuna Szonja (b) és a horvát Jelena Butic (k) a női vízilabda Európa-bajnokság A csoportjának harmadik fordulójában játszott Magyarország - Horvátország mérkőzésen az eindhoveni Pieter van den Hoogenband uszodában 2024. január 7-én
Fotó: Szigetváry Zsolt / Forrás: MTI

Női Európa-bajnokság (Eindhoven), csoportkör, 3. forduló, A csoport:
Magyarország–Horvátország 17–2 (5–1, 6–0, 3–1, 3–0)

gólszerzők: Garda, Leimeter 4-4, Szilágyi 3, Keszthelyi 2, Gurisatti, Vályi, Kuna, Tiba 1-1, illetve Rozic, Jankovic 1-1

A magyar csapat hétfőn 20.30-kor a csehekkel játszik a nyolc közé jutásért, a Mihók Attila elmondta, mivel a papírforma alapján annak a találkozónak sem lehet kérdéses a végkimenetele, ezért egy edzésnek fogják fel, amely a lehető legfegyelmezettebben kell végrehajtani.

Várható sikere esetén a magyar válogatott kedden az olaszokkal csatázik majd az elődöntőért.

A tornán egy olimpiai kvótát osztanak ki, a holland és a vb-döntős spanyol válogatottnak már biztos a párizsi részvétele, így ezt a két csapatot leszámítva a legjobb szerez ötkarikás indulási jogot.

Gurisattit kórházba szállították

Szemsérüléssel kórházba szállították Gurisatti Grétát, az Eindhovenben zajló Európa-bajnokságon szereplő női vízilabda-válogatott játékosát. Ezt Mihók Attila, társ szövetségi kapitány árulta el az MTI-nek a horvátok ellen 17-2-re megnyert vasárnapi mérkőzést követően, amellyel a gárda a csoportja harmadik helyén zárt.

„Azt terveztük, hogy megnyerjük ezt a mérkőzést, de azt nem, hogy játékost fogunk veszíteni rajta. Grétát kórházba kellett szállítani, és úgy láttam, hogy súlyosabb a szemsérülése. A horvát center egyszerűen belekapott a szemébe, mindenre kiállítás adnak, itt meg most kiverjük egymás szemét, nem bánnám, ha nem így lenne” – mondta a szakember a találkozót követően.

MIHÓK Attila
Mihók Attila szövetségi kapitány (k) 
Fotó: Szigetváry Zsolt / Forrás: MTI

Az összecsapás elején a magyarok első számú kapusát, Magyari Aldát is le kellett cserélni, miután fejbe lőtték és megsérült a szája, a hálóőr azonban már jól van. 

„Ő már vissza is tudott volna menni, de mindenképpen szerettem volna, ha ezen a meccsen Neszmély Boglárka is véd, ő pedig remekül szállt be a meccsbe” – jegyezte meg a kapitány.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában