Hegymászás

2023.07.05. 09:40

Így ért a hegycsúcsra Varga Csaba (videó)

A nagyváradi hegymászó vasárnap érte el a 8125 méteres Nanga Parbat csúcsát pótlólagos oxigén és serpák igénybevétele nélkül.

MW

Varga Csaba serpák ás pótlólagos oxigén használata nélkül jutott fel a csúcsra

Forrás: Hazajáró / facebook

A köztévé M5 csatornáján futó, igen népszerű Hazajáró című műsor facebook oldalán követte végig Varga Csaba expedícióját, amelyről rengeteg információt tettek közzé az elmúlt napokban, hetekben. 

Most egy látványos videót is megosztottak, melyen az látható, ahogy a nagyváradi Varga Csaba eléri a Nanga Parbat csúcsát.

 

Varga Csaba június 10–én ért fel az alaptáborba, ahol az ezt követő 10 nap az akklimatizációról szólt. A csúcstámadási kísérletet július elsején, helyi idő szerint este tíz órakor indította. 

Innentől egy 17 órás kemény mászást követően másnap, vagyis másodikán helyi idő szerint 15 óra magasságában érte el a Nanga Parbat csúcsát.

A hegymászónak két célja is volt az expedícióval. Egyrészt mindenképpen szerette volna felvinni a csúcsra nemzeti színű Nagyvárad feliratú zászlóját, amit mindenhová magával visz, valamint szeretett volna méltó módon emlékezni a világ hetedik, Magyarország első turista szervezetére, a Magyarországi Kárpát Egyesület (MKE) 150 évvel ezelőtti alapítására is. 

A Himalájában található Nanga Parbat a tengerszinttől mért 8125 (több helyen 8126) méterével a kilencedik legmagasabb hegycsúcs a világon. Varga Csaba a harmadik magyar, akinek sikerült feljutnia a csúcsra. Elsőként Erőss Zsolt mászta meg 1999-ben, majd Török Zsolt tíz évvel ezelőtt, 2013-ban érte el a Nanga Parbat legmagasabb pontját.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában