Európa Játékok

2023.07.02. 14:39

Arany- és ezüstérmeket is szereztek a magyarok vasárnap

Bányik Csaba és Katz Balázs aranyérmet nyert férfi párosban az Európa Játékok krakkói teqballversenyén. Fésű Lajos és Busa Andrea kick-boxosok ezüstérmet szereztek, míg Bálint Martin aranyérmet nyert Myslenicében.

MW

A győztes Bányik Csaba (j) és Katz Balázs ünnepel a szerb Nikola Mitro és Bogdan Marojevic elleni döntő mérkőzés után a teqball férfi párosainak versenyén az Európa Játékokon Krakkó főterén 2023. július 2-án

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Aranyérmes a magyar férfi páros teqballban

A szombat éjszakai halasztás után vasárnap délelőtt kicsit nehézkesen lendült játékba a magyar kettős, a lengyelek ellen váratlanul nehezen sikerült nyernie. Az pedig biztosnak tűnt, hogy a világbajnok szerb Nikola Mitro, Bogdan Marojevic duó ellen sokkal jobb játékra lesz szükség a sikerhez.   

Az már a finálé elején látszott, hogy Bányik Csaba a korábbinál összeszedettebben kezdett. A kiválóan szerváló magyar ugyanis a lengyelek ellen rengeteg adogatást rontott, kettős hibái voltak, ugyanakkor a döntő első szettjét négy remek nyitással kezdte, amiből négy magyar pont született. Ez megadta a szett alaphangját, bár a rivális az elején még fel tudott zárkózni, de 5-4-es magyar vezetés után Katzék sorra szerezték pontjaikat és 12-5-ös sikerrel előnybe kerültek.   

BÁNYIK Csaba
Katz Balázs (a képen) Bányik Csabával párban a lengyel Adrian Duszak és Marek Pokwap elleni elődöntő mérkőzésen a teqball férfi párosainak versenyén 
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

Amilyen jól indult magyar szempontból az első, olyan rosszul a második. A vb-címvédő páros láthatóan nagyon felszívta magát a folytatásra, és szebbnél szebb labdameneteket megnyerve, fokozatosan lépett el Katzéktól, s végül hasonlóan sima játszmával egyenlített.   

A döntő szett igazi "hullámvasút" volt, három szerb pontot hat magyar követett, Mitróék azonban a hajrára befogták a magyarokat és 9-9-re alakították az állást. Ezt követően viszont Marojevic kockázatos nyitásai rendre hibásak voltak, két kettős hibájával Katz Balázsék a győzelem kapujába kerültek, majd Bányik egy nagyszerű szervával lezárta a meccset.   

BÁNYIK Csaba
Bányik Csaba (j2) és Katz Balázs (b2) a lengyel Adrian Duszak (b) és Marek Pokwap (j) elleni elődöntő mérkőzésen
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

A férfi páros diadala előtt Katz Balázs Vasas Leával vegyes párosban, Vasas pedig Janicsek Zsanettel női párosban diadalmaskodott a sportág Európa-bajnokságának is számító Európa Játékokon.

Ezüstérmes a kick-boxos Fésű Lajos és Busa Andrea

Fésű a light-contact kategória 79 kilogrammos súlycsoportjában, Busa pointfightingban a 60 kilósok között lett második.   

Elsőként Fésű lépett tatamira a német Al Amin Rmadannal szemben. Mint utóbb elmondta, egész évben ellene készült, tisztában volt vele, hogy ő okozhatja majd a legtöbb kellemetlenséget neki, és ez így is lett. A 23 éves magyar kick-boxos fizikális hátrányban volt, mert két súlycsoportot jött fel, míg ellenfele a mérlegelés után szerinte 80 kiló fölött lehetett. Ez érződött is, elsősorban a belharcokban, lökdösődésekben. Fésű végig szívósan küzdött, de végül mindhárom pontozónál a német volt a jobb.   

FÉSÛ Lajos
Fésű Lajos (b) és a német Al Amin Rmadan a férfi kick-box light-contact 79 kilogrammos súlycsoportjának döntőjében 
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Nem sokkal később következett a négyszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok Busa Andrea az olasz Francesca Cecivel szemben. Kiegyenlített, taktikus küzdelem zajlott a tatamin, mindkét fél kereste az akicóindítás lehetőségét. Kevés pont esett, az első két perc után a harmincéves magyar kick-boxos 2-1-re, a másodikat követően 4-3-ra vezetett, de a harmadikban az olasz kicsit élesebb volt, fordított, majd amikor már 5-4-re ő vezetett, egy rúgása is célba talált tíz másodperccel a vége előtt.   

BUSA Andrea
Busa Andrea (j) és az olasz Francesca Ceci a női kick-box pointfighting 60 kilogrammos súlycsoportjának döntőjében
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Aranyérmes a kick-boxos Bálint Martin

Két kick-boxos ezüst után a harmadik magyar döntős, Bálint Martin aranyérmet nyert a krakkói központú Európa Játékok zárónapján, Myslenicében: a pointfighting 74 kilogrammos kategóriájában technikai KO-val győzte le az ír Nathan Taitet.

Eltökélten vetette bele magát a küzdelembe a húszéves magyar, ami 4-0-s vezetést eredményezett számára. Később ellenfele is tudott pontot érő támadást végrehajtani, de az első kétperces menet után 5-2-re vezetett Bálint. A folytatás megfontoltabb csatát hozott, a 2019-ben 63 kilóban világbajnok magyar kick-boxos azonban így is tudta növelni előnyét. A 8-3-ról indult harmadik szakaszban pedig megint felpörgött, végig bátrabban támadott, és 34 másodperccel a vége előtt, 15-5-nél tízpontos különbséget alakított, ezzel véget ért a küzdelem.   

Bálint Martin az egész magyar küldöttség utolsó érmét nyerte az Európa Játékokon.   

A kick-boxosok egy arannyal, két ezüsttel és öt bronzzal fejezték be szereplésüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában