Üzen a múlt

2024.04.03. 22:01

Magyarország harmadik legrégebbi orgonáját újította fel a Pannonhalmi Főapátság

Magyarország harmadik legrégebbi orgonáját újított fel a Pannonhalmi Főapátság: a több mint 300 éves hangszer először az Orgonák Éjszakáján szólal meg május 18-án.

MW

A Pannonhalmi Bencés Főapátság a 2014 óta mûködő Pausa Apátsági Kávéház és Cukrászda előtti tér felől

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Lehotka László

A többszáz éves Martin Zorkovsky-orgonát a Pannonhalmi Főapátság könyvtárában állították ki, és a jövőben a pannonhalmi koncertéletben kap szerepet: az Orgonák Éjszakája mellett a főapátság Orgonahangverseny-sorozatában is megszólal majd - olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban. 

Az Orgonák Éjszakáján Homolya Dávid és Vadász Attila közös hangversenyt ad a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtárban. 

A hangversenyen hallható lesz a két éve megújított 1740-60 között épített Martin Podkoniczky-orgona, valamint egy harmadik, szintén barokk orgona is, amelynek restaurálását nemrég kezdte meg a főapátság. 

A közlemény szerint a kutatómunka eredményeként

 sikerült megállapítani a most felújított orgona építőjét, aki a 17-18. században élt felvidéki orgonaépítő mester, Martin Zorkovsky volt.

 Emellett kiderült az is, hogy a hangszer az 1710-es években készülhetett, azaz a Magyarországon fellelhető orgonák egyik legidősebb darabja.   

A több mint 300 éves orgona nem csak a kora miatt különleges, hanem hangolása sem a mai korban megszokott, 465 hertzre hangolt.

 A hangszert Bors László orgonaépítő mester a 18. századi eleji állapotába állította vissza, így azon az eredeti mechanikus fújtatással is lehet játszani, de akkor az orgonaművész mellé egy segítő is kell, aki a szíjakat húzza - olvasható a tájékoztatóban. 

A tájékoztató szerint 

a pannonhalmi orgonagyűjteményt a szerzetesközösség Szigeti Kilián bencés atya gyűjtőmunkája eredményeként kapta örökségbe és őrizte meg.

 A különleges darabok szakmai feltárása és kutatása 2018-ban kezdődött. Ennek az értékmentő munkának köszönhetően 2022-ben mutatták be - szintén a könyvtárban - a felújított és rekonstruált, 1740-60 között épített Martin Podkoniczky-orgonát. 2023-ban pedig a Boldogasszony-kápolna 1820-30 között készült orgonája is megújult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában