Vándorkiállítás

2024.02.25. 09:00

Számos településre jutnak el a Néprajzi Múzeum programjai

Országszerte számos településre jutnak el a következő hónapokban a budapesti Néprajzi Múzeum kiállításai, programjai, szakmai workshopjai, projektjei a Petőfi Kulturális Program keretében.

MW

Számos településre jutnak el a Néprajzi Múzeum programjai

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Az országos programsorozat a Nemzeti Művelődési Intézet Térségi Kulturális Szolgáltatások Mintaprogram részeként a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósul meg.

Ennek köszönhetően a Néprajzi Múzeumban őrzött tudás most a legkisebb településen is elérhető válik, hol szakszerűen, hol élményszerűen

– áll a múzeum MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

A programsorozat február elején kezdődött Lovászpatonán, amely egyike a csaknem 70 településnek, ahol a következő fél évben megvalósulnak a Néprajzi Múzeum különböző eseményei.

A Ráismersz? - Néprajzi helytörténeti klub a néprajz fő témakörei mentén, a múzeum gyűjteményeinek példáin keresztül a helyi, térségi sajátosságok megismerésére, közösségi összegyűjtésére és rögzítésére törekszik a Néprajzi Múzeum szakembereinek bevonásával.

A szerdai program a kulturális örökség digitalizálását és reprodukálását támogató workshop. A résztvevő intézmények és kulturális szakemberek gyakorlati bemutatóra épülő ismertetőt kapnak a kulturális javak digitális feldolgozásának lehetőségeiről.

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása címmel is tartanak workshopot, amelynek célja, hogy a Néprajzi Múzeum gyűjteményi adatbázisából és közösségi média gyakorlatából kiindulva segítséget nyújtsanak abban, hogy a résztvevők miként osszanak meg digitalizált fényképeket és egyéb gyűjteményi tartalmakat helyi közösségekkel, településekkel, példákat adjanak arra, hogy milyen módon lehet online közösséget építeni.

A projekt része a Mozgóképre örökítve című, a Néprajzi Múzeum film- és fotógyűjteményére, a Sztánai Népismereti Filmszemle díjnyertes alkotásaira és a munkatársak közelmúltban készített filmjeire épített program.

Az Ismerd meg és alkosd újra! Hagyományos mintakincsből új motívum című vándorkiállítás középpontjában a magyar népi díszítőművészet megismertetése és annak mai használata áll, egy új digitális alkalmazás segítségével. A múzeum tárgyait, rajzait bemutató tablók segítségével a látogatók képet kapnak a Kárpát-medencére jellemző díszítőművészetről, egy-egy díszítmény vagy motívum történetét is megismerhetik.

Az Istennel talállak, testvérem! - Cigány történetek című vándorkiállítás anyagául a cigány közösségekben „álruhában járó” legendás kutató, Erdős Kamill (1924-1962) etnográfus, nyelvész alig ismert fényképei, kéziratai, magnószalag-felvételei és az ezekből kibomló történetek szolgálnak.

A múzeumi szakmai munkát támogató workshopokon a résztvevők megismerhetik azokat a módszereket, amelyekkel láthatóbbá tehetik a tevékenységüket az online térben.

A projekt keretében bemutatják A népi türelemüvegen innen és túl – interaktív néprajzi pavilont is.

A Néprajzi Múzeum tovább bővíti és kiterjeszti a Múzeumi Állományvédelmi Programot. Ennek keretében többek között segíti a működési engedéllyel rendelkező muzeális intézmények gyűjteményeinek állományvédelmi tevékenységét szakmai továbbképzésekkel, szaktanácsadással, eszközkölcsönzésekkel – áll a közleményben.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában