Ajánló

2024.01.27. 07:00

Képregénybe sűrített magyar történelem

A Hősök tere című kötet egyedülálló vállalkozás.

Balázs D. Attila

Igen rendhagyó, korántsem csak gyermekeknek és fiataloknak szóló vaskos kiadványt tett le az asztalra a Képes Krónikák kiadó. A Hősök tere című keménytáblás képregénykönyv végigvezeti az olvasót jóformán a teljes magyar histórián: 

látványos és izgalmas rajzokon elevenedik meg előttünk a honalapító Árpád, valamint Szent István, II. András, IV. Béla, Hunyadi János, Mátyás, Rákóczi, Kossuth és Széchenyi alakja. 

A remekbe szabott képregények közül – melyek között Katona Csaba történész összefoglalói segítik a tájékozódást – mégis kiemelendő egy traktus. Ez a Kölcsey Ferencről, pontosan szólva himnuszunk születéséről szóló rész, amely nem csak A magyar kultúra napjához közeledve számít érdekesnek.

A Farkas Lajos rajzolta és Korognai Dávíd színezte táblák nem véletlenül zárják a kiadványt, Kölcsey Himnusza ugyanis egyfajta esszenciája a magyar történelemnek. 

Amikor nemzeti imánkat énekeljük, akkor felidézzük a honfoglaló ősöket, a dicsőséges királyainkat és a sorsfordító vereségeket, melyek ellenére a magyar nép még mindig itt él Európa közepén, a Kárpát-medencében.

A földön, amelyet a régiek nekünk hagytak örökül.

Az antológiában helyet kaptak a hazai képregénykultúra korábbi nagyságai (Zórád Ernő, Korcsmáros Pál, Fazekas Attila), a külföldön is sikeres rajzolók (Cserkuti Dávid, Farkas Lajos, Futaki Attila, Levi, Tondora Judit), és a tehetséges fiatalok is (Pásztor Tibor, Szabó Csaba, Várai Artúr, Vadas Máté). A szövegek a legismertebb magyar történelmiregény- és képregényforgatókönyv-írók, Bán Mór, Benkő László, Bíró Szabolcs, Trux Béla, Somogyi György, Mészáros János tollából származnak.

 

Könyvajánló

Hősök tere

Kiadó: Kepeskronikak.hu, 2023.

Oldalszám 240 oldal

Ár: 8800 forint

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában