Történelmi mű

2023.07.22. 16:00

Fél éven át bárki ingyen megnézheti online az Operaház Hunyadi László-előadását

A Hunyadi László közvetítésével folytatódik az OperaVision és a Magyar Állami Operaház együttműködése, Erkel Ferenc egyik legnépszerűbb operája július 21-től hat hónapon át érhető el ingyenesen az online platformon – írja az MTI.

MW

Jelenet a Magyar Állami Operaház Hunyadi László című előadásából

Forrás: Magyar Állami Operaház

Fotó: Berecz Valter

Az európai operatársulatokat és fesztiválokat tömörítő Opera Európa 2017 őszén indította útjára OperaVision elnevezésű internetes portálját, hogy ingyenesen hozzáférhető előadásfelvételek segítségével az opera műfaját a vájtfülűek mellett a laikusok körében is népszerűsítse – idézte fel közleményében kedden az Operaház.

A Hunyadi Lászlóval folytatódik az Operaház és az OperaVision együttműködése
Fotó: Berecz Valter / Forrás: Magyar Állami Operaház

Hozzáfűzték, az Európai Unió Kreatív Európa Programja által támogatott, 17 ország harminc operatársulatával együttműködő felület betekintést enged a produkciók létrejöttébe, kapcsolódó anyagai segítésével pedig szeretne hozzájárulni a művek jobb megértéséhez.

A Magyar Állami Operaház eddig Humperdinck Jancsi és Juliska, Erkel Bánk bán, Mozart A kairói lúd, avagy A rászedett vőlegény, Giordano Andrea Chénier, Vajda János A képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása és Wagner Parsifal című előadását tette átmenetileg ingyenesen hozzáférhetővé az operavision.eu címen elérhető felületen.

A Hunyadi László 2022. március 27-én készült felvételén a főbb szerepeket Brickner Szabolcs (Hunyadi László), Kolonits Klára (Szilágyi Erzsébet), Pataky Dániel (V. László), Miklósa Erika (Gara Mária), Bretz Gábor (Gara nádor), Palerdi András (Cillei Ulrik), Heiter Melinda (Hunyadi Mátyás) és Erdős Attila (Rozgonyi) alakítják, közreműködik a Magyar Nemzeti Balett és a Magyar Nemzeti Balettintézet, valamint a Magyar Állami Operaház Zenekara, Énekkara és Gyermekkara. Az MTVA által rögzített felvétel rendezője Kecskés G. László.

A darabot korhű látványvilág kíséri
Fotó: Berecz Valter / Forrás: Magyar Állami Operaház

A Magyar Állami Operaház csaknem öt éven át tartó felújítását követő, 2022. márciusi újranyitása alkalmából készült Hunyadi László-produkciója több mint kilencven év után ismét a szerző által eredetileg megkomponált, legteljesebb változatban mutatta be Erkel Ferenc történelmi operáját – emlékeztettek a közleményben. Megjegyezték, Ókovács Szilveszter rendező az énekesek bevonásával készített szövege is az Egressy Béni-féle eredeti librettót vette alapul.

A darabot az ünnepi előadáshoz méltó, korhű látványvilág kíséri, aminek jelmez- és díszletterveit Lisztopád Krisztina, koreográfiáját Solymosi Tamás jegyzi. A produkció ugyanakkor a modern kor eszköztárát alkalmazva vetítéseket is alkalmaz, és az operaházi felújítás során beépített vadonatúj színpadtechnika nyújtotta lehetőségeket is kihasználja.

A felvétel július 21-én 19 órától 2024. január 21-ig nézhető meg az operavision.eu/performance/hunyadi-laszlo oldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában