Április 17. és 30. között

2023.04.14. 07:01

Magyarországra érkezik a világhírű Virszki Ukrán Állami Népi Együttes (videó)

A 85. születésnapját ünneplő, világhírű Virszki Ukrán Állami Népi Együttes tizennégy alkalommal lép fel Budapesten és több magyar nagyvárosban.

Az együttes sokféle táncszókincset alkalmaz Ukrajna régióiból

Forrás: Concert Europe

A Virszki Ukrán Állami Népi Együttest 1937-ben Pavlo Virszki, a világhírű táncos-koreográfus és Mikola Bolotov alapította. Virszki az odesszai opera klasszikus táncosaként szeretett bele a néptáncba, majd 1975-ig, haláláig vezette is az együttest - számol be róla a Magyar Nemzet. 1980-ban a csapat művészeti vezetését Myroslav Vantukh vette át, aki Virszki tanítványa volt. A számtalan nemzetközi díjjal büszkélkedő együttes olyan táncprodukciókat hoz létre, amelyek ötvözik a történelmi ukrán tánchagyományokat és az új táncstílusokat. 

ukrán táncegyüttes
A produkciók ötvözik az ukrán tánchagyományokat és az új táncstílust. Fotó: Concert Europe

Az ukrán táncok a gyökereikhez való kötődésüket mutatják meg

Erejüket és gyökereikhez való mély kötődésüket mutatják meg a táncukkal, így a modern világban is utat találnak a tradicionális értékek megőrzéséhez és életben tartásához. A társulat legfőbb célja, hogy összegyűjtse, megőrizze és repertoárján keresztül az egész világnak bemutassa az ukrán nemzeti kultúrát, a népi hagyományokat, a néptáncot, a népzenét, a népviseletet. Ukrajnában a Virszki tánciskolájába bekerülni óriási kiváltság, a kiválasztott szerencsések hatévesen kerülnek a szigorú képzésbe, de tizenhét éves korukra a tudásuk már világviszonylatban is kiemelkedő. Az együttes több mint hetven országban vendégszerepelt idáig. A táncos szólisták akrobatikus tudása, a női és férfikarok sokoldalú virtualitása, a tudatosan értékmegőrző szellemiség, a bölcs és optimista tartalom együttesen adja a társulat szinte mágikus erejét. 

A gravitációt meghazudtoló művészet

Viktor Zavodszki, az együttes ügyvezetője a Magyar Nemzetnek arra a kérdésére válaszolt először, hogyan alakult ki ez a különleges előadásmód, amelyet a New York Times a kritikájában úgy jellemzett, hogy lélegzetelállító, hihetetlen, a gravitációt meghazudtoló művészet. Az ügyvezető elmondta, hogy amikor Myroslav Vantukh került az együttes élére, figyelmet kezdtek fordítani mind a műsor alapját képező Pavel Virszki-művekre, mind az új produkciók professzionális előadásmódjára. Mint mondta, sikerült egyesítenie a csapatot, növelve minden művész és oktató felelősségét a munkájáért. Az önmagukkal és az előadókkal szemben támasztott magas követelmények, Pavel Virszki és Myroslav Vantukh különleges produkciói, a mindennapi, kimerítő munka meghozta a ma is látható kimagasló eredményt.

A magyarországi turné állomásai:

04. 17. – Kecskemét, Hírös Agóra

04. 18. – Pécs, Kodály Központ

04. 19. – Győr, Olimpiai Sportpark

04. 20. – Gödöllő, Művészetek Háza

04. 21. – Budapest, Erkel Színház

04. 22. – Budapest, Erkel Színház

04. 23. – Debrecen, Kölcsey Központ

04. 24. – Keszthely, Balaton Színház

04. 25. – Szekszárd, Babits Mihály Kulturális Központ

04. 26. – Békéscsaba, Csabagyöngye

04. 27. – Miskolc, Művészetek Háza

04. 28. – Szombathely, Agora- Művelődési és Sportház

04. 29. – Szolnok, Aba-Novák Agóra Kulturális Központ

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában