Ünnepélyes gálakoncert

2022.04.01. 11:14

Fiatal tehetségeket támogató zenei ösztöndíjakat adtak át Budapesten

A Fischer Annie-, a Kodály Zoltán- és a Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjakat csütörtökön adták át a Régi Zeneakadémián.

Idén 22 fiatal részesül ifjú zenei tehetségeket támogató ösztöndíjban: a Fischer Annie-, a Kodály Zoltán- és a Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjakat csütörtökön ünnepélyes gálakoncerten adták át Budapesten, a Régi Zeneakadémián.

Az eseményen Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár kiemelte: Magyarország a koronavírus-járvány idején sem vett vissza a kultúra támogatásából. Soha a magyar történelemben nem fordítottak annyi közpénzt kulturális nagyberuházásokra, mint az elmúlt tíz évben – tette hozzá, a megvalósult projektek közül kiemelve a Magyar Zene Házát.

Fekete Péter elmondta: az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat legújabb adatai azt mutatják, hogy az EU-ban a legtöbbet GDP-arányosan Magyarország költi a kultúrára. „1,3 százalékát a GDP-nek kultúrára költjük, az európai átlag 0,5” – tette hozzá.

Mint rámutatott, a kulturális támogatások sorába tartoznak a zenei ösztöndíjak is.

A MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. által kiírt pályázatokra fiatal hangszeres és énekes szólisták, zeneszerzők, zenetudósok és dzsessz-előadóművészek jelentkezhettek 30, illetve 35 éves korig. Az ösztöndíjak egy éven át tartó anyagi támogatást jelentenek.

Fischer Annie zenei-előadóművészeti ösztöndíjban idén tizenkét fiatal hangszeres és énekes szólista részesül, hatnak teljes, hatnak pedig megosztott ösztöndíjat ítélt meg a szakmai kuratórium. Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjat összesen heten kaptak, öt teljes és két megosztott ösztöndíjat ítéltek oda. Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti ösztöndíjban idén hárman részesülnek.

Demeter Szilárd, az ösztöndíjak fedezetét az idei évtől biztosító Magyar Kultúráért Alapítvány kuratóriumának elnöke kiemelte: az alapítványt azért hozták létre, hogy a művészeti támogatáspolitika konjunktúrafüggetlenné válhasson, a következő években - történjen bármi a világban – tudják támogatni a fiatal alkotóművészeket, előadókat.

A kuratórium elnöke a zenei ösztöndíjakról szólva bejelentette: a helyszínen egyeztetve úgy döntöttek, hogy a félösztöndíjasok is megkapják a teljes összeget, ami idén havonta bruttó 200 ezer forintot jelent.

Fischer Annie-ösztöndíjban részesül idén Magyar Valentin, Temesvári Bence, Kaposi Brúnó, Ortan Vivienne, Seidl Dénes, Tátrai Farkas, Sztranyák Dávid, Balogh Ádám, Eszenyi Zsombor, Jan Vojtek, Sztathatosz Sebestyén és Devich Gergely.

A Kodály Zoltán-ösztöndíjat Gusztin Rudolf, Horváth Pál, Laskai Anna, Lázár Dániel György, Molnár Viktor, Berki Armand és Varga Dániel nyerte el.

Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjat Gyányi Tamás, Nagy Emma és Sebestyén Patrik kap.

A Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. szakmai támogatásával lebonyolított ösztöndíjak célja, hogy segítsék a fiatal, tehetséges művészek pályakezdését és művészi fejlődését. Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója kiemelte: nagy öröm számukra, hogy egyengethetik a fiatalok útját, az ösztöndíjak segítségével elindíthatják őket a pályán.

Az anyagi támogatáson felül a nyertesek az ösztöndíjas időszak végén felléphetnek a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. szervezésében megvalósuló beszámoló hangversenyen.

 

Borítókép: Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára (j) és a Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban részesültek a fiatal tehetségeket támogató zenei ösztöndíjak átadásán Budapesten a Régi Zeneakadémián 2022. március 31-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában