Hagyományszeretet

2022.01.05. 12:28

Mindenki számára elérhető a magyar gyerekjátékok és szokásdallamok adatbázisa

A gyűjteményben megtalálhatóak szinte hozzáférhetetlen kiadványokban, illetve eddig publikálatlan, magángyűjteményekben található játékok és népszokásokhoz kötődő dallamok is.

A Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia kiemelt feladatának tekinti a gyerekek hagyományszeretetre való nevelését. Ebben a szellemben január 3-án vált hozzáférhetővé a Szlovákiai magyar gyerekjátékok és szokásdallamok adatbázisa.

Az egyedülálló anyagot minden pedagógus eredményesen használhatja az egész Kárpát-medencében és a diaszpórában egyaránt.

A kezdeményezéssel kapcsolatban Illés Gábor kulturális szervező, a Hálózat munkatársa elmondta, a gyerekjátékok és szokásdallamok adatbázisának létrehozásával régi tervük valósult meg. A gyűjtemény az elmúlt év végére készült el, 4 oktató vállalta az elkészítését, akik jelentős tapasztalatot szereztek a pedagógusok továbbképzésében.

A felhasználói célcsoportba a pedagógusok tartoznak, de szülők is tudják alkalmazni az anyagot gyermekeik nevelésében. Ennek megfelelően az osztályozásnál nemcsak néprajzi, hanem nevelési és oktatási szempontokat is figyelembe vettek a szerkesztők.

Így például egy óvónő a koncepciója szerint, évszakhoz és korosztályhoz illő játékokra kereshet rá, illetve az adott ünnepkörhöz köthető gyerekjátékok és népszokásokhoz tartozó dallamok közül is választhat. Ennek köszönhetően a pedagógus nemcsak játékokban, hanem énektanításban is gondolkodhat.

A Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia munkatársainak köszönhetően 370 feletti adatsor áll rendelkezésre az adatbázisban, amelyet a jövőben folyamatosan bővíteni is fognak. Ehhez kapcsolódóan törekednek az arányosságra, vagyis arra, hogy minden tájegység képviselhesse magát.

A gyűjtemény kiemelt értéke, hogy a közelmúltban már közzétett játékokon kívül a mára szinte hozzáférhetetlen kiadványokban, illetve eddig publikálatlan, magángyűjteményekben található játékokat és népszokásokhoz kötődő dallamokat is közöl.

Az adatbázis struktúrájának köszönhetően mélyebb néprajzi ismeretekkel nem rendelkező pedagógusok számára is könnyen használható.

A Kárpát-medencében egy ezeréves kultúra részesei vagyunk, amely a dalok és játékok esetében is számos helyi változatot hozott létre, ezért a gyűjtemény minden magyarországi, külhoni és diaszpórában élő magyar számára újszerű és érdekes lehet. Külön ajánlhatom a Kőrösi Csoma Sándor Programban dolgozó fiataloknak, hiszen a gyökerekhez való visszatalálás lehetőségét hordozzák magukban – fogalmazott Illés Gábor.

További információ a gyűjteménnyel kapcsolatban a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia honlapján érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!