Premierrel is készülnek

2017.10.11. 09:21

Radványi Géza előtt is tisztelegnek Szolnokon

Tizenegy ország 26 versenyfilmje kerül a vászonra csütörtöktől három napon át a Nemzetközi Tudományos Filmfesztiválon, amelynek a Tisza mozi a helyszíne.

A kísérőprogramokkal, köztük egy Radványi Gézára emlékező filmbemutatóval színesített mozgóképes eseményre mintegy kétszáz vendéget, köztük hatvan filmezést tanuló külföldi és magyar diákot várnak – mondta el Demeter István fesztiváligazgató az MTI-nek.

Tájékoztatása szerint a versenyfilmek között 8 magyar, 7 német, 2-2 cseh, lengyel, francia, portugál, illetve 1-1 olasz, kanadai és svéd alkotást szemléz az Aleksandra Jacków (Lengyelország), Tereza Adámková (Csehország) és Kóspál Ágnes alkotta zsűri. Az eredményhirdetést szombaton este tartják a Szolnoki Galériában.

A megnyitón mutatják be fesztiválhoz kapcsolódó Gravitáció című pályázat legjobb szinopszisaiból készült alkotásokat, valamint adják át a IX. Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál szignálfilm-pályázatának elismeréseit.

Várhatóan nagyobb érdeklődésre számíthat Radványi Géza 1962-ben, Ausztriában készített Az óriáskerék című filmjének magyarországi premiere. Radványi Géza születésének 110. és klasszikus műve, a Valahol Európában elkészültének 70. évfordulója ugyanis arra ösztönözte a filmfesztivál szervezőit, hogy ebben az évben tisztelegjenek munkássága előtt. Demeter István elmondta, hogy a Das Riesenrad címmel, Maria Schell főszereplésével forgatott Radványi-filmet eddig nem vetítették hazánkban és a fordítása sem készült el. Az Osztrák Kulturális Fórumnak köszönhetően megkapták a vetítés jogait, elkészítették a fordítást és a feliratozást, így Radványi Géza művét két alkalommal is ingyenesen vetítik a fesztiválon.

Borítókép: O. W. Fischer és Maria Schell az 1961-es Das Riesenrad (Az óriáskerék) című Radványi Géza-film forgatásán.

AFP / DPA / Georg Göbel

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában