Krimi

2024.02.15. 11:55

Halálos betegségeket hazudtak, kamu orvosi vizsgálatokon időseknek, hogy pénzt csaljanak ki tőlük

Idős, beteg embereket megtévesztő csalókat ítélt el a Szombathelyi Törvényszék. A csoport tagjai azért hazudtak betegségeket az idős embereknek, hogy drága és semmitérő gyógyászati eszközöket vetessenek meg velük. Most börtönbe kell menniük.

Forrás: vaol.hu

A csalók nem egyszer halálos betegségeket „diagnosztizálva” vették rá áldozataikat gyógyulást hozónak mondott termékeik megvásárlására. A csapat tagjai egymást orvosnak és professzornak szólították az idős emberek előtt, miközben nem is voltak orvosok, több esetben még felsőfokú végzettségük sem.

A törvényszék másodfokon 34 vádlottra vonatkozóan hozott ítéletet a bűnszervezetben elkövetett, a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyben:

33 vádlott esetében helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, egy vádlottat pedig felmentett az ellene emelt vád alól.

Az ügyész az utóbbi esetben három nap gondolkodási időt kért, így az a döntés nem jogerős. Az elsőfokú bíróság tizennégy vádlottat ítélt végrehajtandó szabadságvesztésre.

Az elsőrendű vádlottra 347 rendbeli, felbujtóként elkövetett csalás és öt rendbeli, felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt halmazati büntetésként

hat év fegyházbüntetést és 25 millió forint pénzbüntetést szabott ki, társai ennél rövidebb időtartamú szabadságvesztést és arányosan kevesebb pénzbüntetést kaptak.

A másodfokon helybenhagyott elsőfokú ítélet szerint az elkövetői csoport ingyenes egészségi állapotfelmérés ígéretével telefonon vagy levélben idős embereket keresett meg az ország egész területéről, majd az állapotfelmérés ürügyén az orvosi végzettséggel nem rendelkező,

de egymást orvosnak, „professzornak” tituláló elkövetők a sértetteknek azt állították, hogy súlyos, halálos betegségük van, amelynek gyógyítására kizárólag az általuk forgalmazott termékek alkalmasak.

A sértettek a megtévesztés és a halálos betegségektől való félelmük hatására megvásárolták a több százezer forintos termékeket. A törvényszék szerdán az első-, a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlott szabadságvesztés büntetésének azonnali megkezdését rendelte el, ezért a tárgyalóteremben őrizetbe vették őket.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!