Krimi

2023.08.28. 05:00

Kukkol a szomszéd? Ilyen lépéseket tehetünk ellene

Szakértő mondta el, mit tehetünk és mit nem ilyen esetben.

MW

Illusztráció: Shutterstock

Ecsedy Miklós ügyvéd elárulta, mit tehetünk, ha a mellettünk lakó leselkedésével megkeseríti a mindennapjainkat. Hogy milyen esettől lehet „kukkolásnak” nevezni azt, nem egyszerű meghatározni. Általában a kukkolás olyan tevékenység, amikor valaki jogtalanul behatol mások magánéletébe, figyeli, rögzíti mások személyes tevékenységeit. Így már az is ennek számíthat, amikor a szomszéd folyamatosan azt lesi, mikor érkezünk haza vagy megyünk el otthonról.

Le is fotózott?

A kukkolás súlyosabb formája, ha például arra leszünk figyelmesek, hogy a szomszéd lefényképezett minket az udvarunkon. Egyértelműen jogsértő másokról képet vagy videófelvételt készíteni, legyen az közterületen vagy a saját ingatlanuk területén, különösen akkor, ha a fotón látható személy arca is felismerhető.

Próbáljuk személyesen megbeszélni

Ha úgy érezzük, hogy a kukkolás túllép a jó ízlés határain, akkor elsőként érdemes a szomszéddal beszélni erről. Az optimális az lenne, ha a szomszéd megértené a problémát, és önkéntesen felhagyna azzal, amit művel, vagy normális keretek közé szorítaná.

Mit tehetünk?

Ha a szomszéd a felszólítás ellenére sem hajlandó változtatni a rossz szokásán, akkor a sértett félnek lehetősége van birtokvédelmet kérni a helyi önkormányzat jegyzőjétől, aki a birtoksértőt eltilthatja a birtoksértő magatartástól. Ha nem szeretnénk a jegyzőhöz fordulni, vagy valamelyik fél elégedetlen lenne a döntéssel, lehetőség van bíróság előtt polgári peres eljárást indítani.

Illusztráció

Mikortól zaklatás?

Abban az esetben, ha a magánéletünkbe rendszeresen vagy tartósan önkényesen beavatkozik a kukkoló, feljelentést tehetünk a rendőrségen. Ilyen esetben zaklatás vétségének bűncselekménye is megvalósulhat, ami akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Mi az a sérelemdíj?

Kártérítést is követelhetünk a szomszédtól, ha olyan képeket vagy felvételeket készít rólunk, amelyeket jogtalanul felhasznál, és ezzel kárt okoz nekünk. Sérelemdíj abban az esetben járhat, ha konkrét anyagi kárunk nem keletkezett, de valamilyen személyiségi jogunkat sérti a szomszéd jogellenes magatartása, például ha intim képünk kikerül a nyilvánosság elé.

Bizonyíték nélkül nem megyünk semmire

Fontos, hogy minden bejelentést alátámasztó bizonyítékokkal vagy tanúkkal kell megerősíteni. Készítsünk fotókat vagy videókat azokról a tevékenységekről, amelyeket gyanúsnak érzékelünk. Amennyiben bárki más is jelen volt az események alatt vagy tapasztalta a szomszéd gyanús viselkedését, kérjük meg, hogy segítsen tanúskodni a történtekről.

Mi a helyzet a kamerákkal?

Kamerák elhelyezése a házunkon biztonsági vagy megfigyelési célokra hasznos lehet, de a berendezés vita forrása is lehet, ha egyenesen a szomszéd telkére, házára néz. A térfigyelő kamera használatakor kiemelten fontos betartani az adatvédelmi szabályokat, hiszen a kamera által rögzített képek személyes adatnak minősülnek. 

Hogy hová, hogyan helyezhetjük el a kamerát és mik a képrögzítés további szabályai, kiderül a Life.hu cikkéből. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában