Krimi

2023.07.14. 06:45

Elképesztő csalásra figyelmeztet a Magyar Posta

Veszélyes jelenségre hívták fel a figyelmet, bárki áldozattá válhat.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Marc Bruxelle

A Magyar Posta közleménye arra hívja fel a figyelmet, hogy az utóbbi időben komoly mértékben megnövekedett a szolgáltatásaik nevében történő visszaélések száma. A csalók a cég védjegyeit és arculati elemeit jogosulatlanul felhasználva igyekeznek megtéveszteni az embereket – szinte tökéletesen másolták le a cég hivatalos felületeit – nagyon könnyen össze lehet keverni, ha valaki nem figyel.

Ilyen bejelentés naponta érkezik hozzájuk.

A Magyar Posta közleménye szerint a hamis e-mailben vagy SMS-ben, illetve telefonhívásban általában csomagátvételéhez vagy nem létező nyereményjáték, promóció, esetleg fiktív jótékonysági akció kapcsán kérik a szállítási cím egyeztetését és/vagy a díj, esetleg adomány kifizetését. Az is előfordul, hogy a lakosság által apróhirdetési portálokon feladott hirdetések kapcsán jelentkeznek a csalók magukat komoly vevőként beállítva, és az EMS postai szolgáltatás nevével visszaélve, hamis e-mailben vagy SMS-ben próbálnak biztosítási/feladási/megbízási díjra hivatkozva adatokat és pénzt kicsalni.

A levélben látható „Kattints ide”, „Fizessen online” vagy „Küldje el nekem a csomagot”, vagy „Erősítse meg címét”, „Csomagja kézbesítésre vár, kérjük, erősítse meg a vám befizetését”, illetve hasonló feliratú linkre kattintva azonban adathalász weboldalra kerül a címzett, az ott megadott adatok pedig csalók birtokába jutnak és a bankszámlán lévő pénz is veszélybe kerülhet.

Első lépésként mindig ellenőrizni kell a feladó e-mail-címét vagy SMS esetén a küldő telefonszámát, mert abból rögtön kiderülhet, hogy nem a Magyar Posta hivatalos elektronikus címéről (@posta.hu) vagy telefonszámáról (06-30-344-4987) érkezett a megkeresés.

További részletekért ide kattintson!
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában