Ország-világ

2020.07.28. 12:41

Szijjártó Péter: a magyar gazdaság sikerét a magyar emberek munkája jelenti

Nem a kiszolgáltatottsághoz vezető nemzetközi hitelek, hanem a magyar emberek munkája jelenti a magyar gazdaság sikerének zálogát – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a sütő- és édesipari termékeket, alapanyagokat gyártó Nébar Kft. több mint 665 millió forintos fejlesztéséhez nyújtott, 282 millió forint támogatásról szóló okirat átadásán kedden Baján.

Baja, 2020. július 28. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j), Zsigó Róbert, a Fidesz országgyûlési képviselõje (b) és Tóth András ügyvezetõ igazgató a sütõ- és édesipari termékeket, alapanyagokat gyártó Nébar Kft. üzemében a cég több mint 665 millió forintos fejlesztéséhez nyújtott, 282 millió forint támogatásról szóló okirat átadása után Baján 2020. július 28-án. MTI/Ujvári Sándor

Forrás: MTI

Fotó: Ujvári Sándor

Szijjártó Péter kijelentette, a most megvalósított fejlesztések Magyarország számára biztosítják azt, hogy más országokkal, más gazdaságokkal szemben versenyelőnyre tegyen szert. Éppen ezért

a most beruházásokat végrehajtó vállalatok számára az egész nemzet hálával tartozik.

Magyarországon 806 vállalat kötelezte el magát összesen 377 milliárd forint értékű beruházások végrehajtása mellett, amelyhez a kormány a versenyképességnövelő támogatási program keretében 169 milliárd forint támogatást biztosít, és ezáltal több mint 143 ezer munkahelyet tudnak megvédeni – tette hozzá.

A miniszter hangsúlyozta: a magyar élelmiszeripar egy kifejezetten innovatív, nemzetközi szinten is versenyképes ágazat, amely komoly hagyományokkal, örökséggel rendelkezik Magyarországon. A legtöbben, 122-en ebből az iparágból pályáztak.

A malomipari és tartós élelmiszereket gyártó Nébar Kft. kapacitásbővítő fejlesztése azért is nagy jelentőségű, mert ez a beruházás a magyar gazdaság exportteljesítményének további növeléséhez vezet. Termékeiket ugyanis Nyugat-Európában, az Egyesült Államokban és Izraelben is keresik

- fogalmazott. Szijjártó Péter elmondta: a versenyképesség-növelő program keretében Bács-Kiskun megyében a következő hónapokban 42 vállalat összesen 20 milliárd forint értékű beruházást hajt végre, amelyhez a kormány 9,8 milliárd forint összegű támogatást biztosít. Ezzel 6700 munkahelyet tudnak megvédeni. A térségben az ipari termelés a négyszeresére nőtt, a munkanélküliség pedig 11 százalékról 4,5 százalékra csökkent az elmúlt tíz évben- sorolta a miniszter.

Zsigó Róbert, a Fidesz országgyűlési képviselője, az Agrárminisztérium államtitkára
Fotó: Ujvári Sándor / MTI

Zsigó Róbert a térség fideszes országgyűlési képviselője, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára elmondta: az elmúlt hónapok igazolták, hogy a magyar élelmiszeripar stratégiai ágazat, és támogatásáért mindent el is követtek a járvány időszakában. Így lehetett biztosítani, hogy a veszélyhelyzetben a magyar gazdák által megtermelt alapanyagok, megfelelő módon feldolgozva egészséges, biztonságos és kiváló minőségű élemiszerekként kerülhettek a magyar családok asztalaira.

Emlékeztetett: a versenyképesség-növelő program a gazdaságvédelmi intézkedések egyike, amelyet a beruházásokat vállaló és indító társaságok támogatására, az álláshelyek megtartása és létrehozása érdekében indított el a külgazdasági és külügyminisztérium.

Tóth András, a Nébar Kft. ügyvezető igazgatója elmondta:

a 25 éve működő családi vállalkozás árbevétele tavaly 17 százalékkal nőtt az előző évhez képest. A koronavírus okozta járvány időszakában valamennyi munkahelyüket megőrizve termékfejlesztésbe kezdtek, a néhány hónapos megtorpanást követően pedig már újra teljes kapacitással termelnek.

Tóth András ügyvezető igazgató beszédet mond a sütő- és édesipari termékeket, alapanyagokat gyártó Nébar Kft. több mint 665 millió forintos fejlesztéséhez nyújtott, 282 millió forint támogatásról szóló okirat átadásán Baján 2020. július 28-án
Fotó: Ujvári Sándor / MTI

A támogatásnak köszönhetően egy korszerű üzemet építenek telephelyükön, növelik kapacitásukat, technológiai fejlesztést hajtanak végre és kínálatukat bővítve krékerek, ízesített termékek, illetve magpaszták gyártásába kezdenek. A nyilvános cégadatok szerint a 34 embert foglalkoztató Nébar Kft. értékesítésből származó nettó árbevétele 2018-ban 506 millió forint volt. A vállalat adózott eredménye 2018-ban 43 millió forint volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában