Betelt a pohár

2024.02.09. 15:16

Tüntetés Záhonyban: Brüsszel a saját gazdái érdekeit védje (videó)

Több száz méter hosszan sorakoznak a traktorok és a mezőgazdasági erőgépek a záhonyi magyar-ukrán határátkelő mellett szervezett pénteki gazdatüntetés miatt. A gazdák azt szeretnék elérni, hogy az Európai Unión kívülről érkező termékekre is ugyanazok a szabályok vonatkozzanak, mint amilyeneket az uniós gazdálkodóknak be kell tartaniuk, Brüsszel pedig végre saját gazdái érdekeit védje, ne pedig az európai vidéket próbálja tönkretenni intézkedéseivel.

MW

Forrás: Szon.hu

Fotó: Gazdag Mihály

Több száz méter hosszan sorakoznak a traktorok és a mezőgazdasági erőgépek a 4-es főút mentén, a környéken még a megszokottnál is nagyobb a forgalom – Tiszabezdédtől már csak araszolva lehetett haladni – vázolja helyszíni tudósításában a Szon.

A demonstrációt a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezte meg. Nem ez az első alkalom: tavaly szeptemberben egyszer már összegyűltek a gazdák Záhonyban, hogy tiltakozzanak az Európai Unió döntései ellen.

Az ellenőrizetlen minőségű, tiltott vegyszerekkel kezelt, GMO-s termékek nemcsak a fogyasztókra nézve jelenthetnek veszélyt, hanem az uniós mezőgazdaságra is. Ez ellen minden létező eszközzel, a leghatározottabban fellépnek a magyar gazdák

– nyitotta meg a záhonyi tüntetés hivatalos részét Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke délelőtt tizenegy óra környékén. Rácz Imre beszélt arról is, hogy Somogy, Heves és Szolnok vármegyei gazdálkodók is vannak köztük. 

A nyugat-európai gazdák küzdelme Brüsszellel, sőt, gyakran a saját kormányukkal szemben is jelzi a probléma súlyát – hangsúlyozta. 

A magyar gazdák kiállnak a magyar kormány mellett, amely Brüsszellel szemben is védi az érdekeiket

– részletezte Rácz Imre, és megjegyezte, hogy a megoldáshoz egységes fellépésre van szükség, ezért folyamatos az egyeztetés a V4-es és más európai érdekképviseletekkel is. Kiemelte, hogy a magyar kormány nemzeti hatáskörben, tüntetés nélkül is biztosítja azokat a feltételeket, amelyekért a nyugati országok termelői az utcára vonultak.

„Szégyen, hogy újra itt kell lennünk és így kell hallatni a hangunkat, mert az valahogy nem akar eljutni a brüsszeli elefántcsonttoronyba” – kezdte a demonstrálóknak mondott beszédét Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke, írja a vg.hu. Szerinte a brüsszeli bürokrácia folyamatosan pakolta a terhet az agrártermelők „hátizsákjába”, most viszont úgy kell „felmászniuk a hegyre, mintha a rengeteg teherrel a hátunkon egy zergével versenyeznének” – utalt az ukrán agrártermékekre, hiszen azoknak semmilyen uniós előírásnak nem kell megfelelniük. 

Márpedig ilyen küzdelemben mi nem veszünk részt

 – nyomatékosította. 

Rámutatott: 

az intézkedésekkel ráadásul Brüsszel nem az ukrán kistermelők érdekeit képviseli, hanem az Ukrajnában működő multinacionális cégekét, a jellemzően Ukrajnán kívüli nagytőkések befektetéseit védik.

Nem tudok mást gondolni erről, mint hogy a cél az európai vidék eltüntetése

– jelentette ki.

További részletek ITT olvashatók, fotók a tüntetésről ITT találhatók.

Importtilalmat akarnak az ukrán árukra a tüntető magyar gazdák

Azonnali importtilalom bevezetését követelve tiltakoztak a magyar gazdák a záhonyi határátkelő közelében – adta hírül közleményében a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. 

JAKAB István
Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége elnöke, az Országgyűlés alelnöke beszédet mond a gazdatüntetésen a magyar-ukrán határátkelőhely előtt Záhonyban 2024. február 9-én
Fotó: Balázs Attila / Forrás: MTI

A két szervezet szerint az uniós piacot ellenőrizetlen ukrán árukkal akarják elárasztani, és Brüsszel politikája csak a külföldi tőkéseket és kereskedőket gazdagítja. Az EU-ba korlátozások nélkül beáramló, az unió normatíváinak nem megfelelő ukrán mezőgazdasági termékek kiszorítják a szigorú élelmiszer-biztonsági, növény- és állategészségügyi feltételek mellett megtermelt uniós árut – hívták fel a figyelmet a demonstráción.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában