Közlemény

2024.01.09. 22:58

EM: megduplázódott a zöld rendszámos járművek száma két év alatt

Magyarországon 2022 elejéhez képest megduplázódott a zöld rendszámos járművek száma - olvasható az Energiaügyi Minisztérium (EM) közösségi oldalának keddi bejegyzésében.

MW

A zöld rendszámot elsőként megkapó (de nem az egyes sorszámú) BMW i3 elektromos meghajtású személygépkocsi a Wallis Duna Kft. telephelyén Budapesten 2015. október 13-án

Forrás: MTI

Fotó: Marjai János

Tavaly belföldön 22 651 gépkocsit helyeztek forgalomba zöld hatósági jelzéssel, 2023 így újabb szempontból bizonyult rekordévnek, átadva a múltnak a 2022-es, csaknem 21 ezer darabos bővülési csúcsot. 2023-ban a zöld rendszámmal munkába állt járművek több mint 60 százaléka tisztán elektromos hajtású volt - írták. 

A közlemény szerint

 tavaly december végén összesen már több mint 86 ezer klímabarát jármű közlekedett a magyar utakon.

 A teljes magyarországi állományból mintegy 45 ezer a tisztán elektromos személygépkocsi, közel 3 ezer a tisztán elektromos tehergépkocsi, körülbelül 500 a környezetkímélő motorkerékpár, 206 a tisztán elektromos autóbusz. 

Területi bontásban a zöld rendszámra jogosult járművek száma a fővárosban túllépte a 34 ezret, vidéken az 52 ezret. 2023 végére először haladta meg a Budapesten kívül forgalomba helyezett zöld rendszámos gépjárművek aránya a 60 százalékot

 - tették hozzá. 

A minisztérium hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság jövője a zöld energia, a kormány a környezetterhelés mérséklésében, a klímavállalások teljesítésében meghatározó szerepet szán a közlekedés zöldítésének. 

Az elektromos járművek levegőszennyezés nélkül használhatók, csendesebbek a belső égésű motorral hajtottaknál, üzemeltetőiknek működési-karbantartási költségeket takaríthatnak meg. 

A gazdasági társaságok egy február elején induló pályázaton igényelhetnek vissza nem térítendő állami hozzájárulást tisztán elektromos személygépkocsi, kisteherautó vagy kisbusz megvásárlásához. A cégek a 30 milliárd forintos keretösszegből az akkumulátor kapacitásának függvényében 2,8-4 millió forint támogatást nyerhetnek el egy jármű beszerzéséhez - olvasható a bejegyzésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában