Szabálytalanságok

2023.12.13. 10:11

Nébih: a vizsgált növényi alapú fehérjeporok közül egy sem felelt meg a jelölési előírásoknak

Nem felelt meg a jelölési előírásoknak egy növényi alapú fehérjepor sem azok közül, amelyeket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgált a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központ együttműködésével – közölte a Nébih az MTI-vel szerdán.

MW

Folyamatosak a Nébih ellenőrzései

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

A hatóság többek között a termékek megnevezését, tápértékjelölését és az összetevőik feltüntetését kifogásolta, a gyártóknak ezek miatt összesen 3,5 millió forint bírságot kell fizetniük.

Hozzátették, hogy a teszt eredményei négy terméknél élelmiszer-minőségi hibát is kimutattak. 

Az egyikben olyan édesítőszert találtak, amely ebben a termékcsoportban nem alkalmazható, egy másik olyan élesztőkivonatot tartalmaz, amelyet ásványi anyagként nem lehet használni, további két terméknél pedig nem igazolt a csökkentett energiatartalom.

A gyártóknak a hibák miatt módosítaniuk kell a termékek összetételét – írták. A közlemény szerint a vizsgált fehérjeporokból ötöt szójamentesként hirdettek, ezekből az egyik a jelöléssel ellentétben tartalmazott szóját, ezért kivonták a forgalomból. 

A doppingszer-szennyezettség vizsgálata ugyanakkor megnyugtató eredményeket hozott minden esetben, ilyen összetevőket nem mutattak ki a laborvizsgálatok a növényi alapú fehérjeporokban.

 A 10 belföldi és 7 külföldi termék vizsgálati eredményeit a Nébih Szupermenta terméktesztoldalán is közzétették.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában