Hitelminősítés

2023.12.09. 09:29

Nagy Márton: töretlen a bizalom a magyar gazdaság felé

Töretlen a bizalom a magyar gazdaság felé, a Standard and Poor's megerősítette Magyarország adósság-besorolását és továbbra is befektetésre ajánlja - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium pénteken este az MTI-vel.

MW

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszél a Gazdaságfejlesztési Minisztérium, valamint a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete és a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete közötti együttmûködési megállapodás aláírásán a minisztériumban 2023. november 10-én

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

A hatékony és eredményes kormányzati intézkedéseknek köszönhetően a magyar gazdaság válságálló és a jelenlegi nehéz helyzetben is stabil lábakon áll. Ez tükröződik a Standard and Poor's mai jelentésében, amely stabil kilátás mellett továbbra is befektetésre ajánlja hazánkat, így újból megerősítette a magyar adósságbesorolást. 

Megállapítható, hogy a jelentős hitelminősítők mindegyike befektetésre ajánlott kategóriába sorolja Magyarországot 

- tették hozzá.   

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter közleményében hangsúlyozza, hogy Magyarország pénzügyei kiszámíthatók, transzparensek és stabilak. A szigorú költségvetési fegyelemnek köszönhetően a magyar államadósság csökkenő pályán van, miközben mértéke uniós átlag alatti szintet ér el. Az ikerdeficit megszűnt, a külkereskedelmi termékforgalom pedig újra többletet mutat. Ráadásul 

a nemzetközi tartalékok 40,9 milliárd eurós összeggel historikus, történelmi csúcson vannak, azaz Magyarország még soha sem rendelkezett akkora nemzetközi tartalékkal, mint novemberben.   

Magyarország megítélése a nemzetközi pénzpiacokon kedvező, így az ország finanszírozási helyzete stabil és biztonságos. Ezt bizonyítja a töretlen nemzetközi bizalom is, amelyet a sikeres kötvényaukciók és az FDI folyamatos beáramlása jelez. A Magyar Államkincstár mellett idén az Eximbank és a Magyar Fejlesztési Bank is különösen sikeres kötvénykibocsátást bonyolított le, nagy érdeklődés mellett, több mint 3 milliárd dollárnyi forrást bevonva nemzetközi befektetőktől. Az állampapírok hozamszintje pedig jelentősen csökkent az elmúlt időszakban, június óta például az 5 éves állampapírok hozama 2,4 százalékot mérséklődött. 2023 az infláció letörésének, 2024 pedig a növekedés helyreállításának az éve - írta a minisztérium.  

Az infláció csökkentése jó ütemben halad, a kormány azt októberre egy számjegyűre, novemberre pedig már 7,9 százalékra csökkentette, miközben a hazai gazdasági környezet is egyre kedvezőbb képet mutat. A reálbérek nőnek, teljes a foglalkoztatottság, miközben történelmi mélyponton van az álláskeresők száma. A harmadik negyedévben pedig az unión belül a magyar gazdaság bővült a negyedik legnagyobb mértékben. Az EU-ban évek óta a magyar beruházási ráta az egyik legmagasabb, ez idén sem lesz másképp, 26-27 százalék között alakulhat a mutató - tették hozzá.   

A gazdasági kilátások folyamatosan javulnak. 2024 a gazdasági visszapattanás éve lesz, így a növekedés újra visszatérhet a dinamikus, 4 százalékos tartományba. 

Ezzel tovább folytatódik a felzárkózás, és újabb lépést tehet hazánk afelé, hogy 2030-ra elérje az uniós fejlettség 90 százalékát. Ehhez az kell, hogy a lakosság fogyasztása bővüljön, a vállalkozások pedig beruházzanak, amit az egyre csökkenő hitelkamatok is támogatnak - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában