Fontos információ

2023.12.23. 07:00

Januártól nem lehet illetékbélyeggel fizetni a bíróságokon

Január 1-jétől megszűnik a bírósági eljárási illeték illetékbélyeggel történő megfizetésének lehetősége - tudatta a Fővárosi Törvényszék közleményben szerdán.

MW

Illusztráció

Forrás: Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Pesti Tamás

Januártól a bírósági eljárási illeték elsősorban a Bírósági Fizetési Portálról indított utalással, EFER-számla közbeiktatásával (EFER - Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszer), közvetlen banki átutalással, vagy készpénz-átutalási megbízással, azaz úgynevezett sárga csekken fizethető meg. 

Utóbbi lehetőséget kizárólag a bíróság elektronikus kapcsolattartásra nem kötelezett ügyfelei, azaz a bíróságon jogi képviselő nélkül eljáró nem gazdálkodó szervezetek, például természetes személyek, egyesületek, társasházak választhatják.   

A készpénz-átutalási megbízás, azaz a sárga csekk közlemény rovatában fel kell tüntetni az eljáró bíróság és az illetékfizetésre kötelezett fél nevét, valamint a bírósági ügyszámot. Az illeték megfizetését igazoló feladóvevényt a félnek az illetékköteles irathoz kell csatolnia.   

A Fővárosi Törvényszék illetékességi területén működő kerületi bíróságokon sárga csekket a biztonsági szolgálatokon (portákon), kezelőirodákban, ügyfélpontokon, ügyfélközpontokban, valamint a Pesti Központi Kerületi Bíróság érkeztetőirodájában kérhetnek az ügyfelek - közölték.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában