MNB

2023.11.13. 12:49

Fontos lenne a Revolut itthoni bankká válása

Különösen fontos lenne, hogy a Revolut Bank a továbbiakban itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel, kellő tőkeerővel, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyelete alatt végezze tevékenységét a pénzügyi szektor lakossági ügyfelei ellen szaporodó csalási esetek, a növekvő hazai ügyfélköre miatt - közölte a jegybank hétfőn az MTI-vel.

MW

Forrás: AFP

A Revolut Bank Magyarországon jelenleg a litván jegybank felügyelete, és az ottani betétbiztosító garanciája mellett működik, nem fióktelepként vagy az MNB felügyelete alatt álló önálló itthoni leánybankként. Csalásos, elszámolási vagy egyéb fogyasztói jogvita esetén a bank ügyfelei itthoni, magyar nyelvű - telefonos, személyes - ügyfélszolgálat helyett csak nehézkesen, litván vagy angol nyelven írásban próbálhatják meg panaszukat bejelenteni a Revolut Banknak - írták a közleményben.

Ismertették, hogy

 határon átnyúló intézmény esetén a hazai pénzügyi felügyeletet "fogadó országként" csak rendkívül korlátozott fogyasztóvédelmi jogosítványok illetik meg.

Sajtóhírek szerint az - itthon határon átnyúló intézményként elektronikus pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó - litván Revolut Bank UAB Kelet-Közép-Európában mintegy 10 millió ügyféllel rendelkezik. Ezen belül az 1 milliós magyarországi ügyfélkör a hitelintézet második legnagyobb régiós piacát jelenti, Budapest pedig 365 ezer ügyféllel a régiós városok rangsorában a 3. helyen van - írják a közleményben. 

További sajtóinformációk szerint 

a litván leányvállalat tulajdonosa, a londoni székhelyű Revolut Ltd. nem rendelkezik a 2022. évre vonatkozó auditált éves beszámolóval. 

Az anyavállalat ugyan idén márciusban közzétette 2021. évi pénzügyi beszámolóját, ám könyvvizsgálója szerint annak bevételi oldalán lényegi tárgyi tévedések szerepelnek - olvasható a közleményben.

A Magyar Nemzeti Bank hangsúlyozta, 

üdvözli az innovatív pénzügyi megoldásokat, ám csakis a fogyasztóvédelmi szempontok maradéktalan figyelembevétele mellett. 

Az innovációk erősítik a piaci versenyt a hazai pénzügyi szektorban, ösztönzik az intézményi fejlesztéseket, a költséghatékonyabb működést és a nagyobb ügyfélélményt biztosító hazai pénzügyi szolgáltatásokat. Mindez azonban semmilyen formában sem csökkentheti a magyar ügyfelek pénzügyi biztonságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában