Egyszámjegyű infláció

2023.09.25. 10:10

A minimálbér, a garantált bérminimum és az átlagbér is újra növekedésnek indulhat

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2023 júliusában 559 100 forintra emelkedett a bruttó átlagkereset, így egy év alatt 74 ezer forinttal, azaz 15,2 százalékkal nőtt az átlagbér – emelte ki a legfrissebb statisztikai jelentéshez fűzött hétfői kommentárjában a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

MW

Illusztráció/ Egy postás nyugdíjat kézbesít egy nőnek a főváros XIII. kerületében 2023. február 8-án

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Ezzel a dollárbaloldal kormányzásához képest már több mint 356 ezer forinttal magasabbak az átlagos fizetések, a minimálbér, a garantált bérminimum és az átlagbér is gyakorlatilag megháromszorozódott – közölték.

A GFM hangsúlyozta: 

júliusban a reálbérek mindössze 2 százalékkal csökkentek annak köszönhetően, hogy a kormány szankciós infláció elleni küzdelme egyre látványosabban érhető tetten az adatokban: az olyan célzott intézkedések, mint a kötelező akciózás vagy az online árfigyelő rendszer először letörték és jelentősen csökkentették a szankciós inflációt.

A kormány célja változatlan, 

év végére egy számjegyűre fogja csökkenteni a háború és az elhibázott szankciók miatti inflációt,

 ennek érdekében fellép az árspekuláns multik indokolatlan áremeléseivel és trükközésével szemben is – erősítette meg a GFM.

A reálkeresetek alakulása 2022 szeptembere óta a legkedvezőbb eredményét érte el. Az infláció csökkentésének köszönhetően egyre közelebb kerül a reálkereseti fordulat, így a reálbérek csökkenése augusztus-szeptemberben megállhat, majd újraindulhat a fizetések vásárlóerejének növekedése, mint ahogy az az elmúlt években már megszokottá vált. Mindez hozzájárulhat a fogyasztás, valamint ezáltal a gazdasági növekedés helyreállításához is – vélekedett a GFM.

(A grafikonról leolvasható a teljes munkaidőben foglalkoztatottak havi nettó átlagkeresetének változása 2005- 2023 között.)

Átlagkeresetek változása Magyarországon
Forrás: MTI


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában