Diplomácia

2023.07.27. 09:08

Nagy Márton az üzbég beruházási, ipari és kereskedelmi miniszterrel tárgyalt

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerdán munkavacsorán találkozott Laziz Kudratovval, Üzbegisztán beruházási, ipari és kereskedelmi miniszterével. A találkozón az aktuális gazdasági folyamatok mellett áttekintették a két ország közötti kereskedelmi, gazdasági és befektetési partnerség fejlesztését célzó aktuális kérdéseket, valamint a jövőbeli együttműködések irányát - jelentette csütörtöki közleményében a minisztérium.

MW

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. szeptember 17-én

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

"A miniszter emlékeztetett, hogy 2023. április 3-án a két ország kormánya már megállapodott egy 50 millió eurós stratégiai tőkealap létrehozásáról, amely többek között a magyar tulajdonú vállalkozások üzbegisztáni kifektetéseit és piacra lépését segíti. A gazdasági, fejlettségi felzárkózáshoz tovább kell erősíteni az exportot és a tőkekifektetést" - fogalmaznak a közleményben.   

Nagy Márton hozzátette, hogy 20 éve lépett hatályba a magyar-üzbég beruházásvédelmi megállapodás, amely megfelelő nemzetközi jogi védelmet biztosít a magyar beruházóknak. 

A felek megállapították, hogy 

az elmúlt években a két ország közötti kereskedelem folyamatosan fejlődött, az áruforgalom értéke meghaladja a 90 millió dollárt.   

A miniszterek a tárgyaláson megállapították, hogy a bankszektor után az élelmiszerszektorban látnak új együttműködési lehetőségeket, a két ország kereskedelmi és gazdasági kapcsolatait pedig tovább kell erősíteni. A gazdasági kapcsolatépítés érdekében az egyeztetések folyamatosak maradnak a jövőben is - írta közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában