Építőipar

2023.07.02. 08:34

Magyarországon is felpöröghet a készházak építésének piaca

Jövőre adhatják át Sóskúton a BUILD IT Mérnökiroda Kft. Magyar Multi Program támogatásával épülő, évente 100 ház összeszerelésére alkalmas modulházgyárát – közölte az MTI. A gyártó a várhatóan néhány éven belül Magyarországon is felpörgő készházépítési piacon 4-5 százalékos piaci részesedésre számít.

MW

A hagyományos építési módszerek mellett egyre nagyobb teret nyerhet a készház, amely sokkal rövidebb idő alatt épülhet fel

Forrás: MTI

Fotó: Oláh Tibor

A beruházó több mint 1,556 milliárd forintot nyert a pályázaton a Pest megyei Sóskúton épülő üzemre, a projekt teljes költsége a gyártósorral együtt meghaladja a 3,112 milliárd forintot. A közlemény szerint moduláris készház-technológiát a BUILD IT Mérnökiroda a ModulWood Zrt.-vel fejleszti. 

Az építmények elemeit a helyszínre szállítva rakják össze autódaruval, az összeállítás körülbelül 10 napot vesz igénybe, tehát akkor is versenyképesek, ha a lehető leggyorsabban kell jó minőségű lakóépületeket átadni.

A beruházást az egyre nagyobb megrendelői igényekkel indokolták, belföldön elsősorban a fiatal, tehetősebb vásárlók érdeklődésére számítanak. A magyarországi piac ugyanakkor még viszonylag szűk, hiszen évente csupán 2000-2200 készház épül, miközben Csehországban körülbelül 3500, Ausztriában 5000 darab. 

Nagyobb érdeklődés tehát inkább külföldről várható, akár árvíz vagy háború utáni újjáépítésekben is hasznosak lehetnek a modulházak.

A gyártó ugyanakkor bízik a belföldi piac fejlődésében, számításaik alapján a készre szerelt házak 5 éven belül 30-40 százalékkal részesedhetnek a családi házas építkezésekből. A BUILD IT Mérnökiroda ebből 4-5 százalékos piaci arányt érhet el - olvasható a közleményben.

A budapesti cég a beszámolója alapján 2021-ben több mint 3,1 milliárd forint, 2022-ben majdnem 7,5 milliárd forint forgalommal zárt. Éves nyeresége 423,4 millió forintról 425,5 millió forintra nőtt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában