Üzemavató

2023.06.29. 12:23

Továbbra is kiemelten támogatja a nemzetközi piacokon versenyképes vállalatokat a kormány

A magyar kormány továbbra is kiemelten támogatja a nemzetközi piacokon versenyképes vállalatokat, ezek ugyanis mind hazánk exportját növelik, ami fontos a gazdasági teljesítmény szempontjából – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Tatabányán.

MW

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Tatabányán 2023. június 29-én

Forrás: Facebook/Szijjártó Péter

A tárcavezető a Graboplast Padlógyártó Zrt. üzemavatásán arról számolt be, hogy

az 1,1 milliárd forint értékű beruházást az állam 317 millió forinttal támogatta, így hozzájárulva több mint 500 munkahely megóvásához.

– írja a minisztérium közleménye alapján az MTI.

Beszédében az elmúlt évek drámai kihívásairól elmondta, hogy rövid időn belül kétszer is a feje tetejére állt a világgazdaság, és teljesen újra kellett írni az üzleti terveket.

„Az elmúlt három évben a magyar gazdaságról, hála Istennek, bebizonyosodott, hogy eléggé válságálló, amit a számok is alátámasztanak” – fogalmazott, és kiemelte, hogy tíz évvel ezelőtt még a három legnagyobb nemzetközi hitelminősítő intézet két kategóriával lejjebb sorolta be Magyarországot.

Rámutatott, hogy 2021-ben 7 százalék, 2022-ben pedig 4 százalék feletti mértékben nőtt a bruttó hazai termék (GDP), illetve most is elkerüli az gazdaság a recesszióba fordulást, és „remélhetőleg nagyjából 1,5 százalékos gazdasági növekedéssel tudjuk túlélni az idei esztendőt”.

Szijjártó Péter leszögezte:

ezek az eredmények nem csak „idepottyantak az égből”, ezekhez stratégiai döntésekre volt szükség, így arra is, hogy a koronavírus-járvány idején a kormány segélyezés helyett a munkanélküliség megelőzésére, a munkaalapú gazdaság védelmére fókuszált.

Hozzátette, hogy ennek megfelelően hazánk minden idők egyik legnagyobb beruházásösztönző programját indította el, de a sikerhez ez önmagában kevés lett volna, ahhoz a résztvevő, bátor vállalatokra is szükség volt.

Komárom-Esztergom vármegyében ebben az időszakban 65 cég kapott támogatást 17 milliárd forint értékben, amelyek összesen 47 milliárd forint értékben indukáltak beruházásokat, így segítve mintegy 17 200 munkahely megóvását a nehézségek közepette – tájékoztatott.

„A világjárvány idején indított, és most beérő gazdaságpolitikai programok, ösztönzők nagymértékben járultak hozzá ahhoz, hogy az elmúlt években a magyar gazdaság nem fordult recesszióba” – mondta.

A miniszter ebből a szempontból mérföldkőnek nevezte a Graboplast Padlógyártó Zrt. beruházását is, és hangsúlyozta, hogy a 90 százalékos exporthányaddal dolgozó cég több mint száz országba exportálja a termékeit.

Ezt rendkívül fontosnak nevezte abból a szempontból is, hogy a magyar gazdaság nagyban támaszkodik a kivitelre, amit jól mutat szerinte az exportrekord tavalyi megdöntése is. Hangsúlyozta, hogy az exportteljesítmény terén Magyarország a világranglista 34. helyén áll, míg a lakosságszáma alapján a 95.

Viszont ez sem csak úgy lett, ez sem csak úgy az égből pottyant le, mert nincs olyan, hogy összes exportteljesítmény, az mind a vállalatok exportteljesítményéből áll össze. Ezért a magyar kormány továbbra is kiemelten támogatja azokat a vállalatokat, amelyek a nemzetközi piacokon versenyképesek tudnak lenni

– összegzett Szijjártó Péter.

A Graboplast új üzemében ásványi alapanyagból készülő, vízálló, ragasztó nélkül fektethető, egymásba kapcsolható elemekből álló padlólapokat gyártanak. A 2400 négyzetméteres üzemben készülő SPC (Stone Polymer Composite) padlóburkolatok közületi és lakossági felhasználásra is alkalmasak. Az üzem jelenlegi kapacitása 500 ezer négyzetméter, amely tovább bővíthető.

Ivan László, a Graboplast Zrt. vezérigazgatója az eseményen elmondta, az itt készülő SPC padló piacán bővülés várható, az új termékcsalád értékesítése a következő öt évben várhatóan négyszeresére bővül. A vállalat idei árbevételének 8 százaléka várható SPC padló eladásokból.

A nyilvánosan elérhető adatok szerint a társaság 2022-ben 21,7 milliárd forint árbevételt ért el, ebből csaknem 18 milliárd forint exportértékesítésből származott, adózott eredménye 130 millió forint volt. Az előző évben, 2021-ben 19,7 milliárd forint árbevétel mellett 362 millió forint adózott eredménye volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában