Ország-világ

2021.09.18. 14:15

Üldözné a baloldal az adózókat

Óriási eredményeket ért el az Orbán-kormány a gazdaság kifehérítésében. Ma sokan fizetnek kevesebb adót, szemben a 2010 előtti időszakkal, amikor kevesen fizettek sokat. A baloldal programjából kiderül, hogy visszatérne a régi világ, míg az adóhatóságot politikai bosszúra és leszámolásra használnák fel.

Bár sok minden homályos még, azért egy-két dolgot lehet tudni arról, hogy mire készül a baloldal egy esetleges kormányváltás esetén – írja a Magyar Nemzet. Az bizonyos, hogy az adórendszerben korszakváltás lenne, mert véget vetnének az elvonások csökkentésének, és ismét beköszöntene az adóemelések időszaka. Ahogy sok minden másban is, ebben is egyetértenek Gyurcsány Ferenc szövetségesei. Ez nem lenne újdonság, miután 2010 előtt is így csinálták. Tudjuk azt is, hogy lefejeznék a teljes államigazgatást, melynek vezetőit börtönnel fenyegetik. Így szinte biztos, hogy az adóhatóság irányításával is saját embereiket bíznák meg. Mégpedig azért, mert a hivatalt bosszúra és leszámolásra használnák.

„Az adóhatóságon belül létrehozzuk a nagyvállalatok és a különösen nagy jövedelmű magánszemélyek adózását kiemelten megfigyelő akciócsoportot, amelynek feladata az adóelkerülés feltárása és szigorú megbüntetése lesz”

– olvasható a Demokratikus Koalíció programjában.

Ez a terv nagyon hasonlít Karácsony Gergely elképzelésére. A most éppen miniszterelnöki babérokra törő főpolgármester ugyanis bejelentette, hogy ha miniszterelnök lesz, akkor az utasítására az adóhivatal azonnal zárolni fogja mindenkinek a bankszámláját, aki az elmúlt években közpénz terhére gazdagodott meg. Mindebből arra lehet következtetni, hogy a baloldali kormány egyik „ökle” az adóhivatal lesz. Ez egyvalamire biztosan nem lesz jó, mégpedig a gazdaság további fehérítésére, amelynek terén rendkívüli eredményeket ért el az Orbán-kormány.

A számok világosan igazolják, hogy 2010-hez képest majdnem egymillióval nőtt a foglalkoztatottak száma. Az Orbán-kormánynak ez volt az egyik legfontosabb célkitűzése, amely teljesült. A balliberális hatalom segélyalapú társadalmat épített, ami súlyos következményekkel járt. A kevés foglalkoztatott miatt magasak voltak az adók és a járulékok, mivel kevesen fizettek a közös kasszába. A jelentős elvonások miatt pedig azok is megpróbáltak kimenekülni az adófizetés alól, akik egyébként legálisan dolgoztatták volna a munkavállalóikat. Ezzel tovább csökkent a bejelentett munkavállalók száma, azaz: egyre kevesebben fizették meg a közterheket. ­Emiatt minden évben hatalmas lyuk tátongott a költségvetésen, ezt a problémát a baloldal pedig kizárólag megszorításokkal próbálta meg orvosolni.

Ez nem vezetett sikerre, a magas hiány miatt az Európai Unió 2004-ben eljárást indított Magyarország ellen, amelyet kilenc év után az Orbán-kormány intézkedéseinek köszönhetően zárt le Brüsszel.

A munkaalapú társadalom kiépítése, a foglalkoztatás jelentős bővülése tette lehetővé azt, hogy az unióban Magyarországon kedvező legyen az adókörnyezet. A gazdaság kifehérítését pedig korábban nem látott lépések segítik. Ilyen például az on­line pénztárgépek 2014-es bevezetése, amelyet 2015-ben az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer kiépítése követett. Az elektronikus fizetések ösztönzéséhez 2016-ban elkezdődött a bankkártyás terminálok elterjedésének elősegítése, míg 2018. július 1-jétől kötelezővé vált az on­line számlaadat-szolgáltatás. Ez utóbbi célja az adóalanyok közötti tranz­akciók kifehérítése, az áfacsalások elleni küzdelem, melyet a valós idejű, adóhatóságnak történő adatszolgáltatás tesz lehetővé.

Ma olyan világ van Magyarországon, ahol folyamatosan csökkennek az adóterhek, megéri legálisan foglalkoztatni a munkavállalókat. Egy kormányváltás esetén ez az eredmény is elveszne, a baloldali kormány furkósbotként használná az adóhatóságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában