megújuló energia

2021.04.18. 07:10

Sokan csökkentenék napelemmel az energiaköltségeiket

Az E.ON Hungária online felmérésében részt vevő 1500 válaszadó kétharmada szeretne otthonába napelemes rendszert, mert környezettudatos és megtérülő megoldásnak tartja azt, az adatok szerint a válaszadók több mint fele támogatással vagy hitelből szeretné megvalósítani a beruházást – közölte az energiaszolgáltató.

A napelemes rendszer telepítésén gondolkodók 58 százaléka tartja megtérülőnek a beruházást, és reméli hosszabb távon, hogy csökkenteni vagy akár teljesen fedezni tudja majd áramköltségét. Az eddigi tapasztalatok alapján

25-30 négyzetméter árnyékmentes tetőfelületre elhelyezett rendszer nagyjából képes fedezni egy átlagos magyar háztartás egész éves villamosenergia-fogyasztását.

A beruházás 7-9 év alatt megtérül, és még évtizedekig működik – tette hozzá az E.ON.

A válaszadók 55 százalékának a gazdaságosság mellett fontos szempont a fenntartható jövő és a környezettudatosság is, míg 23 százalékuk a jelenleg rendelkezésre álló támogatások miatt gondolkodik napelem telepítésében a közeljövőben. A felmérés adatai szerint

minden korosztály nyitott arra, hogy napelemmel fedezze áramfogyasztásának egy részét, nem csak a zöld témák iránt fogékony fiatalok.

Az 55 évesnél idősebb válaszadók 48 százaléka tervez napelemet.

A napelemmel már rendelkezők 61 százaléka önerőből finanszírozta a telepítést, és csak 21 százalékuk vett igénybe hitelt, 15 százalékuk támogatást. Ezek az arányok a jövőben jelentősen átrendeződhetnek, a tervezők 58 százaléka ugyanis

támogatás vagy kedvező hitel igénybevételét fontolgatja a beruházáshoz.

Az önerőből finanszírozott telepítést csak a válaszadók kevesebb mint 20 százaléka választaná. Az E.ON Hungária Csoport online kutatása március 26. és április 5. között történt a Facebookon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!