Ország-világ

2021.01.01. 17:38

Százmilliós kárt okozott itthon a horvát földrengés

A Magyar Biztosítók Szövetségénél arra számítanak, hogy az elkövetkező napokban növekszik a panaszosok száma.

Petrinja, 2020. december 29. Katonák takarítják a romokat Petrinjában 2020. december 29-én, miután 6,3 erősségű földrengés volt Közép-Horvátországban. Egy gyermek életét vesztette, feltehetőleg többen megsérültek. MTI/EPA/Antonio Bat

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Antonio Bat

Két nap alatt több száz bejelentés érkezett a decemberi 28–29-i horvátországi földrengésekhez kapcsolódóan a magyarországi biztosítókhoz. A Magyar Biztosítók Szövetségénél arra számítanak, hogy az elkövetkező napokban növekszik a panaszosok száma – tudta meg a Magyar Nemzet.

A hét eleji horvátországi rengések közül alapvetően a keddi, 6,5-ös erősségű földmozgás nyomán keletkeztek anyagi károk magyar területen is, elsősorban a Dunántúl déli részén. A biztosítókhoz szerda estig több mint ötszáz bejelentés érkezett főként Baranya, Somogy, Zala és Tolna megyéből, de kisebb mértékben Budapestről, Veszprém és Fejér megyéből is. A károk összesített nagysága előreláthatólag meghaladja a százmillió forintot – áll a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) közleményében.

A jellemző bejelentések: levált a vakolat, repedések keletkeztek a fő- és melléképület falán, a födémen, az ablaküveg megrepedt vagy betört, súlyosabb esetekben megdőlt a kémény vagy éppen burkolatok repedtek meg.

Több társaság is jelezte, hogy az adatok nem véglegesek, további bejelentésekre számítanak. A biztosítók arra kérik ügyfeleiket, hogy amint szembesülnek az okozott károkkal, tegyék meg bejelentésüket személyesen, telefonon, vagy akár e-mailen. (A szerződések szerint az ügyfeleknek a károk észlelésétől a bejelentés megtételéig 3-5 nap áll rendelkezésükre.) Tavaly a veszélyhelyzet felgyorsította az informatikai fejlesztéseket, a digitalizációt a kárbejelentések területén, sőt már a kárrendezéssel kapcsolatban is van online megoldás.

Több biztosítótársaság a távoli kárfelvétel választását javasolja az ügyfeleinek, amennyiben a feltételek adottak ehhez az aktuális kár esetében.

Akad olyan biztosító, amelynél a telefonon bejelentett egyszerűbb esetek egy megajánlott összeg elfogadásával zárulhatnak – hívja fel a figyelmet a Mabisz. Egyesek már bevezették, másoknál előrehaladott állapotban van a videós kárszemlézés, amellyel a korábbinál lényegesen gyorsabban, akár 20-30 perc alatt mérhetőek fel a károk. A közleményben kiemelik: a személyes kárszemléig, amennyiben mégis szükséges, csak a legszükségesebb állagmegóvási munkálatokat végezzük el, és lehetőleg készítsünk mindenről fényképfelvételeket, akár okostelefonunk segítségével.

A szakmai szervezet szerint a mostani bejelentések nyomán kifizetendő kárösszegek egyébként nem számítanak kirívónak, egy-egy nagyobb nyári vihar ugyanis akár többmilliárdos nagyságrendben is megterheli a biztosítók kasszáit. Akinek van lakásbiztosítása, számíthat az okozott károk megtérítésére – húzták alá –, mivel valamennyi lakossági vagyonbiztosítás alapját képezik a tűz- és elemi károk összefoglaló néven említhető kockázatok, amelynek része a földrengés is.

Borítókép: Katonák takarítják a romokat Petrinjában 2020. december 29-én, miután 6,3 erősségű földrengés volt Közép-Horvátországban. Egy gyermek életét vesztette, feltehetőleg többen megsérültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában