előrejelzés

2020.11.22. 16:10

A vártnál jóval nagyobb lehet a platinahiány az idén

Az ágazati szervezet szerint az idei deficit 1,2 millió uncia lehet, jóval több az eddig várt 336 ezer unciánál.

Közel négyszer akkora lehet a hiány platinából az idén, mint amire a világ platina befektetési tanácsa (WPIC) számított a harmadik negyedév elején.

A WPIC számításai szerint idén a platinakínálat 18 százalékkal csökken, miközben a kereslet csupán 5 százalékkal mérséklődik.

Annak a hatására, hogy a harmadik negyedévben jórészt megszüntették a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korlátozásokat a világon, a kereslet 75 százalékkal, a kínálat pedig 48 százalékkal nőtt a második negyedévvel összevetve, és ezzel mindkettő gyakorlatilag visszaállt a pandémia előtti szintre – áll a szervezet jelentésében.

Éves összevetésben a harmadik negyedévben a platinatermelés csupán 5 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál, miközben a második negyedévben éves szinten még 36 százalékos visszaesést regisztráltak.

A 2014-ben dél-afrikai platinatermelők által alapított szervezet az ideinél jóval kisebb, 224 ezer uncia platinadeficitre számít jövőre, mivel előrejelzése szerint 17 százalékkal nő a kínálat, a kereslet viszont csak 2 százalékkal bővül. A keresletnövekedésben fontos szerepe lesz annak, hogy hét év után először nő majd Kína platinaékszer-kereslete.

A Dél-Afrikai Köztársaság a világ vezető platinatermelője, a világ platinatermelésének csaknem a 70 százalékát adja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában