Kevesebb szotyola

2018.08.28. 05:46

Kisebb lesz a napraforgótermés

Hiába nőtt 3 százalékkal a vetésterület, a meleg miatt 3-4 százalékkal kisebb lesz a napraforgótermés az idén, ugyanakkor a szárazság révén sok termelő megspórolhatta a növény vegyszeres kiszárításának költségeit.

A Világgazdaságnak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke elmondta: az, hogy kevesebbet kellett költeniük a betakarítás előtti deszikkálásra (a vegyi úton való kiszárításra), hektáronként 11-13 ezer forinttal mérsékelheti a termelők költségeit.

A lap keddi számában azt írja: az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai szerint a tavalyi 658 ezer hektár után 2018-ban 673 ezer hektáron terveztek napraforgót termelni a gazdák.

Az elmúlt évihez képest augusztus közepén alacsonyabb áron adták-vették a fizikai piacon a napraforgót:

az AKI tavaly augusztus közepén tonnánként 96 ezer, idén pedig 90,1 ezer forintos áfa és szállítási költség nélküli termelői árat mért. A termelők bíznak abban, hogy az ár megindul felfelé, hasonlóan a búza- és a kukoricaárakhoz.

A napraforgó jövőbeni piaci kilátásait javíthatja, hogy az EU 2021-től – a termelő országokban tapasztalható környezetrombolásra hivatkozva – betiltotta a pálmaolaj bioüzemanyagként való hasznosítását, és könnyen elképzelhető, hogy ezt a lépést az élelmiszeripari felhasználás betiltása követheti – írta a lap.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!