Bulvár-celeb

2024.03.25. 13:50

Veszélyes lehet egy bevált fájdalomcsillapító: rengetegen belehaltak a mellékhatásába

Megdöbbentő eredményre jutott egy kutatás az egyik fájdalomcsillapítóval kapcsolatban. Jó lesz vigyázni!

Több hazai gyógyszerben szerepel ez a hatóanyag. Jobb, ha utánanéz, mielőtt beszedi a gyógyszert

Fotó: sonline.hu / Lang Róbert

Epilepsziás rohamokra görcsoldóként használják, állítólag szorongásoldó hatású és enyhíti az idegi fájdalmat az a fájdalomcsillapító, amiben a pregabalin nevű hatóanyag található meg. Az ezzel kapcsolatos kutatásról számol be egy szakmai anyag, ami veszélyekre hívja fel a figyelmet.

A pregabalin egy fájdalomcsillapító, és nemcsak az Egyesült Királyságban, hanem Magyarországon is több gyógyszer hatóanyaga.

A webbeteg.hu oldalon megjelent lista szerint közel másfél tucat gyógyszer tartalmazza itthon is, és vénykötelesek. Ugyanakkor egy angol tanulmány megdöbbentő eredményre jutott a hatóanyaggal kapcsolatban végzett kutatás során.

Az elmúlt öt évben mintegy 3400 ember halt meg az Egyesült Királyságban, miután pregabalint szedett. 

Míg tizenkét évvel ezelőtt még csak kilenc volt a gyógyszerrel kapcsolatos halálesetek száma, addig 2022-re ez a szám már 780-ra emelkedett - írja a Sunday Times. A szer mellékhatásainak listája hosszú: a kisebb panaszok, mint a fejfájás, fáradtság vagy szédülés mellett légzési problémák, látászavarok, veseelégtelenség, szívelégtelenség és öngyilkossági hajlam is előfordulhat.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában