Bulvár-celeb

2024.03.25. 11:43

Megszólalt a magyar orvos: ez a fajta daganat lehet Katalin hercegné betegsége (videó)

Eleve a rákos betegség gyanúja miatt operálhatták meg már januárban.

Katalin hercegné ránézésre is beteg, múlt héten jelentette be, hogy rákos

Forrás: Instagram

Közösségi oldalán egy magyar orvos, dr. Kulja András, sebész rezidens is megpróbálta az ismert tények alapján levezetni, hogy mi lehetett a diagnózis. Mint mondta, annyit biztosan lehet tudni, hogy Katalin hercegnő előre tervezett nagyhasi műtéten esett át, amelyet követően hosszabb ideig, 13 napig tartózkodott a kórházban - írja a Bors.

"Ez azt jelenti, hogy az elváltozást már korábban felfedezték, és az alapján tűzték ki az időpontot, nem sürgős beavatkozásról volt szó, és a 13 napos bent tartózkodás azért általában nagyobb, kiterjesztett műtétekre jellemző. 

Ezek alapján leginkább máj, hasnyálmirigy, gyomor vagy bélmegnyitása, esetleg részleges eltávolítással járó műtétek jönnek szóba, esetleg kiterjesztett húgyúti vagy nőgyógyászati műtétek" - magyarázta az orvos.

Katalin hercegné nyilatkozatából azt is lehet tudni, hogy az elváltozást kezdetben jóindulatúnak vélték. Később, a műtét utáni szövettanból derült ki, hogy rosszindulatú daganatról van szó, ami okán a kemoterápia is szükségessé vált.

Mint mondja, bőrön át, vagy endoszkópiás úton elvégezhető módon számos szervből mintát vehettek volna: 

az, hogy feltárás kellett ehhez, arra enged következtetni, hogy vékonybeleket vagy ahhoz közeli szervet érintheti a kór. Feltételezhető tehát, hogy emésztőszervi elváltozásról lehet szó. 

Ez a rosszindulatú, daganatos megbetegedés tömör szövetekből álló, orvosi szóval úgynevezett szolid tumorok közé tartozik. A betegség a tápcsatornát érinti, főként az emésztőrendszer felső szakaszának falából indul ki, érintheti a gyomrot vagy a vékonybeleket. A TikTok-doki kihangsúlyozta, ezek csak találgatások, pontos diagnózis csak a beteg kikérdezése és alapos kivizsgálása után jelenthető ki.

Az ismert információk alapján a gasztrointesztinális sztróma tumor a legvalószínűbb, de szóba jöhet más is:

Leiomio szarkóma

ez bárhol előfordulhat ahol simaizom található, kiindulhat a bélfalban található sima izmokból, de akár méhből is. Rendkívül ritka rosszindulatú daganat.

Neuroendokrin tumor

jellegzetessége, hogy különböző hormonokat termel. 

Desmoid tumor

a desmoid tumorok a kötőszövetből kiinduló igen ritka daganat fajták. 

Limfóma

a limfóma a nyirokrendszerből kiinduló megbetegedés, melyben a fehérvérsejtek közül az ún. limfociták érintettek. A betegség főként a nyirokrendszert (nyirokereket és nyirokcsomókat) érinti, de más szervekre is kiterjedhet. A hasüregben található, nyirokszervekből, nyirokcsomókból is kiindulhat.

@andras.doktor Katalin hercegné daganatos betegsége - Mit tudunk és mire lehet következtetni? Szeretném felhívni a figyelmet, hogy ez csak egy tájékoztató jellegű videó, pontos orvosi diagnózis daganatos megbetegedés esetén csak a páciens alapos kikérdezésével, vizsgálatával, a képalkotó-, labor- és szövettani vizsgálati eredmények ismeretében állítható fel! #orvos #doktor #egészség #edukáció #KatalinHercegné #Katalin #andrasdoktor ♬ eredeti hang - Dr. Kulja András

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában