Bulvár-celeb

2024.02.28. 12:05

Lepkehimlő: fontos, hogy ezt tudja a betegségről

A vírus gyorsan terjed az óvodákban és az iskolákban, nincs rá gyógyszer.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: George Rudy

Piros kiütéseit mutatta a karján és a lábán egy kisfiú a Tényeknek. A piros foltok hasonlítanak a csalánkiütésre. A gyerek a lepkehimlőt kapta el, ami miatt lassan két hete hiányzik az iskolából.

A szülők először gyermekük arcán veszik észre a foltokat, általában ott jelennek meg, lepke formában.

A betegség alatt megfázásos tünetek jelentkeznek, de van olyan is, akinél láz, viszketés és ízületi fájdalom is kialakul.

„Nagyon fontos, hogy sokan összekeverik a bárányhimlővel, míg a bárányhimlő ellen van védőoltás, a lepkehimlő ellen nincs. Ezt a Parvo B19 nevű vírus okozza, és mivel vírus, ezáltal hiába az aggódó szülő és bármennyire is segítek, antibiotikumot felesleges adni”

– hangsúlyozta Vana Richárd családorvos.

A betegség cseppfertőzéssel terjed, viszont mire a kiütések megjelennek, addigra a vírus fertőzőképessége szinte teljesen lecsökken. Emiatt az óvodákban és az iskolákban is egyre gyorsabban terjed. Ezért ha egy gyerek megbetegszik, csak akkor mehet vissza a közösségbe, ha a gyógyulását orvos igazolja.

A betegség egyébként elsősorban kisebb gyerekeket fertőz meg, és sokszor teljesen tünetmentes. Ha pedig már valaki elkapta, annak életre szóló védettséget alakít ki a szervezete.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában