Mozinet Filmnapok

2018.08.04. 11:25

Oscar-díjas és premier előtti alkotásokat is vetítenek

Oscar-díjas és Oscar-jelölt alkotók filmjei, Nemes Jeles László, Paolo Sorrentino, Aszgar Farhadi, valamint Enyedi Ildikó alkotásai is szerepelnek az idei Mozinet Filmnapok programjában, amelyet október 20. és 23. között rendeznek meg a Puskin moziban Budapesten, de amelyhez több vidéki város art mozija is csatlakozik.

Italian director Paolo Sorrentino waves as he poses during the photocall of his film "Loro 2" on May 2, 2018 in Rome. / AFP PHOTO / TIZIANA FABI

Fotó: AFP

A 8. Mozinet Filmnapok válogatásában többek között olasz, lengyel, iráni, libanoni és magyar alkotók munkáival találkozhatnak az érdeklődők – olvasható a tájékoztatóban.

Az idei program premier előtti filmjei között van A nagy szépség, az Ifjúság és Az ifjú pápa című alkotások Oscar-díjas rendezője, Paolo Sorrentino legújabb, Loro című munkája. Sorrentino sok zenével és humorral mutatja be Toni Servillo megformálásában milliók elérhetetlen bálványát, a modern Olaszország leghosszabb ideig hivatalban levő miniszterelnökét, az életkoráról tudomást sem vevő Silvio Berlusconit.

Műsorra tűzik a kétszeres Oscar-díjas rendező, Aszgar Farhadi Nyílt titok című filmjét az Oscar-díjas Penélope Cruzzal és Javier Bardemmel a főszerepben. Az egy esküvő estéjén kezdődő feszes thrillerben egy lány eltűnése és az utána való nyomozás évtizedes ellentéteket és titkolt szerelmeket hoz a felszínre. A programban Farhadi előző munkája, Az ügyfél is szerepel.

Levetítik a lengyel Pawel Pawlikowski Ida című Oscar- és BAFTA-díjas alkotását, valamint a rendező legújabb, Hidegháború című filmjét, amelyben két lengyel zenész kapcsolata bontakozik ki az 1950-es évek kommunista Lengyelországában.

Premier előtt lesz látható a megtörtént eseményeken alapuló Birds of Passage című kolumbiai-dán-mexikói gengszterfilm, amelyben a kolumbiai bennszülött tradíciók is megelevenednek. Ugyancsak a filmnapok keretében vetítik először Ziad Doueiri A sértés című alkotását, az első libanoni filmet, amelyet Oscarra jelöltek.

Enyedi Ildikó Oscar-díjra jelölt Testről és lélekről című filmje mellett Nemes Jeles László két munkája is látható lesz 35mm-es kópiáról: az Oscar-díjas Saul fia és a hamarosan a Velencei és Torontói Filmfesztiválon bemutatkozó Napszállta.

A vetítéseket a filmekhez szervezett beszélgetések, közönségtalálkozók és további színes programok egészítik ki – írták a tájékoztatóban.

Borítókép: Paolo Sorrentino Rómában

AFP PHOTO / Tiziana Fabi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában