Gazdaság

2009.03.24. 03:29

Van, aki nem érzi a válságot

Rácalmás - Nem tervez létszámcsökkentést se, mivel a technológia miatt nagyon drága lenne bármiféle leállás, a rövidített munkahét bevezetésén se gondolkodik a Hankook vezetése. A cég beruházása újabb szakaszának határidejét is tartani kívánja.

Fejér Megyei Hírlap

Lee Sang Il, a Hankook Tire rácalmási gumiabroncsgyára ügyvezető igazgatója laptársunknak, a Dunaújvárosi Hírlapnak adott interjújában kifejtette: csakugyan nehéz most a helyzet, a krízis és annak következményei mindenkit érintenek. Ezzel együtt optimista vagyok cégünk európai jövőjével kapcsolatban, ez a piac nagy potenciált jelent számunkra. A koreai központ mindenben támogat bennünket, így a kontinenst inkább innen szolgáljuk ki, mint Koreából.

A cégvezető szerint ez a piac jóval nagyobb, mint jelenlegi kapacitásuk, úgyhogy van helye a további fejlődésnek. Ennek az a feltétele, hogy fenntartsák termékeik kiváló minőségét. A rácalmási gyár kapacitása jelenleg napi tizenötezer abroncs, ami éves szinten ötmillió darabot jelent. Ennek most mintegy kilencven százalékát gyártják. Ebből a gyárból elsősorban az utánpótlási piacra, azaz a kereskedőknek szállítanak, az autógyárakba sokkal kevesebbet, de most is elég magas az abroncsok iránti kereslet.

Az ügyvezető újságírói kérdésre leszögezte: semmiképpen sem terveznek létszámcsökkentést, hiszen szükségük van a munkavállalóikra, hogy velük együtt érjék el terveiket. A kormány által szorgalmazott rövidített munkahéttel kapcsolatban elmondta: az abroncsgyártás technológiája folyamatos munkavégzést kíván meg, a leállás és újraindítás nem kifizetődő, ezért a négynapos munkahét nem alkalmazható.

A tervezet béremelést firtató kérdésre bejelentette: az idei béremelésekről még nem született döntés, de nem terveznek csökkentést, és továbbra is el kívánják látni dolgozóikat műszakjuk szerinti egy meleg étkezéssel és folytatják az ingyenes munkába szállítást valamint a szálláson való elhelyezést is.

A Hankook a gyártási költségek csökkentését a selejt csökkentésével kívánja elérni. Ez egy hasonló gyártás indulásakor szükségszerűen magas, s e téren máris nagy eredményt értek el. A Dunaújvárosi Főiskolával együttműködve gumiipari szakmérnöki képzést indított, és keresik a lehetőséget a középfokú szakképzésre is - derült ki.

A gazdasági válság ellenére nem halasztják el a tervezett bővítést - nyugtatta meg a cégvezető a Dunaújvárosi Hírlapot. A beruházás második fázisát 2010-ben tervezik elindítani, és 2011-ben befejezni. Ez megduplázza a mai gyártókapacitást, ami azt jelenti, hogy napi harmincezer abroncs gördülhet le majd a szalagokról. Ez éves szinten tízmilliós darabszámot jelent majd. - Jelenleg ezerkétszáz főt foglalkoztatunk, a beruházás befejezése után ez a szám ezerötszázra emelkedik - mondta Lee Sang Il.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!