Gazdaság

2009.07.08. 05:40

Torkukon volt a kés, de fellélegezhetnek a szakképzésben

Fejér megye -Főleg kamarai nyomásra elmúlt a szakképzést veszélyeztető fenyegetés: az ehhez kapcsolódó kedvezmények nagy része, ha át is alakult, de megmaradt.

Miskei Anita

Mint lapunk korábban megírta: a szakképzés ellehetetlenülését, a tanulószerződések tömeges felmondását eredményezhette volna az a kormányzati megszorító csomag, amely csökkenteni tervezte a leírható költségeket. Az Országgyűlés végül június végén megszavazta a szakképzési megszorító csomag majdnem minden lényeges elemének visszavonását vagy jelentős enyhítését. 


A Szárcsa csárdában a koktélkészítés fogásait sajátíthatják el a tanulók
Fotó: Koppán Viktor Dávid

A fontosabb részletekről Sipos Éva, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára tájékoztatott. Az anyagköltség a minimálbér 20 százalékáig elszámolható, a tanuló pénzbeli juttatásának kötelező minimuma a minimálbér 20 százaléka, ennek 50 százaléka számolható el. Az oktatók díjazási elszámolhatóságának mértéke középfokú végzettséggel rendelkezőknél a kötelező legkisebb munkabér három-, középiskolai végzettséggel vagy mestervizsgával rendelkezőknél négy-, a felsőfokú végzettségű dolgozók esetében négy és félszerese. A tárgyi eszközök beszerzésére, bérleti díjára, felújítására, pótlására, bővítésére fordított összeg 50 százaléka lesz elszámolható. Az átalány a minimálbér kétszereséig számolható el, de az oktatók költségeit is itt kell majd figyelembe venni.

- Jó hír, hogy visszavonták a megszorító csomag lényegesebb elemeit. Így ugyanis azokat a tanulókat is tudjuk fogadni, akiket visszamondtunk - mondta Damniczki Balázs cukrászmester. - A problémát az okozta, hogy mi már márciusban megkötöttük tanulószerződéseinket, s ezek kötelezettséget jelentenek számunkra is. Jelenleg 12 tanulónk van, szeptembertől 17 folytathatja a munkát, tanulhatja a cukrászmesterséget. A szakmában többen panaszkodtak a nehezített feltételekre, s arra, nem lesz utánpótlás, ha a tanulók foglalkoztatása a vállalkozásokra ilyen mértékű terhet ró - hangsúlyozta.

Ritter Judit, a Szárcsa Kft. vezetője érdeklődésünkre elmondta: 
- Mivel a tanulószerződéseket már februárban megkötöttük, csak a jövő évben változtathattunk volna. Terveztük is, így azonban talán nem lesz kevesebb tanulónk a jövőben sem. A létszám persze évről évre változik, hiszen három iskola különböző évfolyamainak diákjai töltik nálunk a gyakorlati időt - mondta, majd hozzátette, továbbra is 16-18 diákot fogadnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!