Gazdaság

2012.05.17. 07:53

Rábeszélik a ''sógorokat''

Bécs - Minden várakozást felülmúló érdeklődéssel és lelkesedéssel fogadták az Ausztriában élő magyarok a Magyar Turizmus Zrt. új kezdeményezését, hogy turisztikai nagykövetként segítsék az osztrák turisták számának a növelését. Ennek hatására rövid időn belül akár tízezerrel több vendégéjszakát tölthetnek hazánkban az osztrák "sógorok".

Osváth Sarolta

Kovács Balázsnak, az MT Zrt. bécsi képviselőjének ötlete nyomán zsúfolásig  megtelt a bécsi magyar nagykövetség márványterme, az Ausztriában élő magyarok 43 egyházi és civil szervezetének több mint 200 képviselője vett részt a turisztikai vonzerőinket bemutató és kampányindító információs napon és sajtótájékoztatón. Mint megtudtuk, bár Ausztria  - Németország után - a második helyen áll hazánk beutazó turizmusában, a lehetőségeket korántsem használtuk még ki.

Amennyiben a jelenleg már mintegy kétszázezres ausztriai magyar diaszpóra csak a közvetlen környezetében, a baráti, családi körben, a munkahelyi beszélgetések során ajánlja a különleges magyar látnivalókat, már jelentős új vendégkört lehet megnyerni. A Rot-Weiß-Rot in Ungarn szlogen alatt futó kampány Szalay-Bobrovninczky Vince bécsi magyar nagykövet szerint összhangban van a magyar növekedési terv diaszpóraprogramjával és a külügyminisztérium vonatkozó irányelveivel. A turizmus ausztriai magyar "nagykövetei" és lelkes hívei ezzel segíthetik az anyaország gazdaságát - hangsúlyozta a nagykövet. Az akció direkt költségvetési hatása évente 200 millió forintra becsülhető.



A mozgalom mind a keresleti, mind pedig a kínálati oldalon olyan sajátságos helyzetet és légkört teremt, ami hosszabb távon is fenntarthatóvá teszi a javaslatban megfogalmazott rendszer működését - hangsúlyozta lapunknak Kovács Balázs, az MT Zrt. ausztriai külképviselője. A bécsi iroda becslése szerint a rendhagyó kezdeményezés már rövid távon évi 10 ezer pótlólagos osztrák vendégéjszakát generálhat a hazai szálláshelyeken, középtávon pedig ennek háromszorosa a cél. A költések fokozhatók azzal, hogy a magyarországi 150 ezer osztrák ingatlantulajdonost is bevonják a mozgalomba.

A látványos zenei elemekkel és szolgáltatói prezentációkkal színesített fórumon Hittner Márton, Ausztriában dolgozó magyar építész jó gyakorlat jelleggel számolt be arról, miként motiválja osztrák kollégáit, hogy azok rendszeresen Magyarországon töltsék a szabadidejüket. Ezt követően tíz magyar turisztikai szolgáltató mutatta be ajánlatát, szerepelt egyebek közt a Balaton-felvidék Nemzeti Park bakonybéli Csillagdája, az etyeki filmstúdió valamint utazási iroda, borétterem és egyéb látnivalók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!